Nuon wil centrale Eemshaven laten draaien op waterstof

© Nuon
In de Eemshaven komt de eerste grote, klimaatneutrale waterstofcentrale ter wereld. Ook Gasunie is bij het project betrokken, meldt een woordvoerder.
Nuon, Gasunie en de Noorse oliemaatschappij Statoil gaan nauw samenwerken om een deel van Nuons Magnum-centrale vanaf 2023 te laten draaien op waterstof.

Harder en zochter

Een centrale met waterstof als brandstof heeft alleen water als 'uitlaatgas'. Als de waterstof duurzaam wordt geproduceerd, belast zo'n centrale klimaat en milieu niet. Bijkomend voordeel van een waterstofcentrale is dat die naar believen harder en zachter gezet kan worden, net als een gascentrale. Dat lukt met windmolens of zonnepanelen niet.

Verdwijntruc

Voor de centrale in de Eemshaven zal de Noorse oliemaatschappij Statoil de waterstof maken uit aardgas. Bij dat productieproces komt veel broeikasgas CO2 vrij, maar dat slaat Statoil ondergronds op. Door die verdwijntruc moet het het hele proces klimaatneutraal worden.

Nuon-directeur

Alexander van Ofwegen, directeur van de Nuon-centrale in Eemshaven, zegt dat gezien de ervaringen van onze noorderburen Noorwegen wordt gezien als een belangrijke partner. Omdat Noorwegen andere landen zoekt waarvan het de CO2-productie kan opslaan, is het volgens hem een vruchtbare samenwerking.

Bijzonder

'Het bijzondere is dat van de waterstof die in Noorwegen wordt geproduceerd, de CO2 die daarbij vrijkomt, wordt opgeslagen onder de Noordzee', aldus Ofwegen. 'Er zijn wel een aantal beren op de weg. Zo maakt het Parlement in Noorwegen pas in 2019 een beslissing over de opslag.'

Lees ook: