Commissie Sitalsing: 'Laatste kans voor Vindicat'

De Groningse studentenvereniging Vindicat krijgt een accreditatie van een jaar onder 'strikte voorwaarden'. Dat blijkt uit het langverwachte accreditatierapport van de commissie-Sitalsing.
Vindicat kwam in opspraak door incidenten tijdens de ontgroening. Zo raakte een aspirant-lid ernstig gewond doordat een ouderejaars student op zijn hoofd ging staan. Er werd afgesproken dat de studentenvereniging zichzelf evalueert. Binnen Vindicat zou een cultuurverandering op gang moeten komen.

Nuchtere begeleiders
De commissie onderzocht of die cultuurverandering binnen het studentencorps is gelukt. Vindicat krijgt een 'voldoende, mits' van de commissie. De studenten moeten binnen een jaar voldoen aan strikte voorwaarden.

Vijftig procent nuchter
Een greep uit die voorwaarden: minstens vijftig procent nuchtere begeleiders tijdens de introductieperiode, uitgebreidere incidentenregistratie en een gedragscode waaraan alle leden zich moeten houden.

Banden verbreken?
Als Vindicat op 15 augustus 2018 niet voldoet aan de voorwaarden, dan wordt de accreditatie niet verlengd. In dat geval verbreken de RUG en de Hanzehogeschool de officiële banden met Vindicat. Ook bestaat de kan dat de vereniging wordt uitgesloten van het profileringsfonds voor studentenbesturen. Dit fonds verstrekt bijdragen aan bestuursleden van studentenverenigingen.

Lees ook:
- 'Vindicat al in 2015 op de vingers getikt over ontgroening'
- Vindicat schorst verdachte van zware mishandeling voorlopig niet
- Commissie stelt oordeel Vindicat uit
- Lees hier alles over Vindicat in ons dossier
Meer over dit onderwerp:
Groningen-Stad vindicat GRONINGEN
Deel dit artikel:

Recent nieuws