Beter Weters Sport: Krijgen de Nederlandse voetbalsters het land in beweging?

Zondag begint het Europees Kampioenschap voetbal voor vrouwen in Nederland. Om 18.00 uur trappen de Oranje leeuwinnen af tegen Noorwegen. Het toernooi lijkt nog niet te leven en de vraag is dan ook of de Nederlandse vrouwen het land in beweging krijgen. Ontstaat er deze zomer nog een Oranjegekte?

Niet de beste voetballers
Uiteraard komt er geen Oranjegekte en dat is logisch. Vrouwen zijn nou eenmaal niet de beste voetballers. Zo is het in de meeste sporten leuker om mannen te volgen, omdat die fysiek sterker zijn en dus beter presteren.

Erg gezond
Uitzonderingen zijn bijvoorbeeld volleybal en tennis, waarbij het gebrek aan fysieke kracht juist een voordeel oplevert, namelijk langere en mooiere rally’s. Bij voetbal gaat dit helaas niet op. Overigens is het uitstekend dat vrouwen op voetbal gaan of welke andere sport dan ook. Bewegen is immers erg gezond.
Karel-Jan Buurke is sportverslaggever bij RTV Noord. Zijn aandachtsgebieden zijn basketbal, volleybal, zwemmen, paardensport en bobsleeën. Meer...

In de lift
Hoe ik zelf over damesvoetbal denk, is niet belangrijk. De ontwikkeling van het damesvoetbal zit in de lift. De vele mensen die daar dagelijks mee bezig zijn, hebben het Nederlandse damesvoetbal en het Nederlands Elftal op een hoog niveau gebracht. En dat is knap.

Favoriet
Zestien teams doen mee. Nederland heeft het voordeel van de thuiswedstrijden. Het zal mij niet verbazen dat alle wedstrijden die zij spelen uitverkocht raken. Duitsland is bij mij hoog favoriet. De gründlichkeit wordt daar net zo doorgevoerd als bij hun mannelijke collega’s. Nederland zal zeker goed meedoen. Als je in een mooie flow terechtkomt, kan je zelfs onoverwinnelijk zijn. En wat belangrijker is voor het damesvoetbal in Nederland: het zal een enorme push geven om de ontwikkeling door te zetten. En dat hebben ze verdiend.
John Schurer bezoekt sinds 1959 wedstrijden van FC Groningen en is sinds 2010 voorzitter van de supportersvereniging van de club. Meer...

Vooroordelen
Het EK vrouwenvoetbal is in ons land en er is gelukkig nog geen Oranjegekte. De voetballende dames hebben te kampen met vooroordelen. Vrouwen kunnen niet autorijden en niet voetballen. Iedereen weet dat dit onzin is, maar de voetballers hebben er last van. Dat is jammer, want het niveau wordt steeds beter.

Reuring
Wel gek natuurlijk dat we wel naar de vrouwen kijken bij hockey, tennis, volleybal en handbal. Zeker als we spreken over een topevenement in eigen land zou je meer reuring verwachten. Het vrouwenvoetbal zit wel goed in de lift: er is een Panini-plaatjesboek voor de dames. Kom maar op met dat EK.
Anjo Mekel was van 2012 tot 2017 assistent-coach bij de Groningse basketbaltrots Donar. Hij won met de club in 2014 zowel de landstitel als de beker. Meer...

Minder aandacht
In het algemeen kan je stellen dat vrouwensport nog altijd minder aandacht krijgt dan mannensport. Dat geldt zeker ook voor voetbal. Er is aandacht voor dit EK, maar het leeft lang niet zo erg als het mannenvoetbal. Ik hoop dat de dames het heel goed gaan doen.

Veel aandacht
Vaak is het zo dat bij successen de mensen ineens wakker worden en mee gaan leven. Dat is bij een teamsport wel wat makkelijker. Ik ga het zelf wel volgen, vindt het een goed team en hoop dan ook dat ze ver komen. Laat tv ze veel aandacht geven!
Karin Kienhuis is regiodirecteur van het Alfa-college en oud-topjudoka. Ze nam deel aan de Olympische Spelen van 1996 en 2000. Meer...

Ongelukkig gepland
Een Oranjegekte voor vrouwenvoetbal? Daar zijn we nog niet aan toe. Ook niet als 'we' in dit EK ver zouden komen, want het toernooi is hoogst ongelukkig gepland, middenin de vakantietijd. Dan verheugen de mensen zich op andere dingen, reizen bijvoorbeeld. Zelf ben ik al weggeweest, dus voor mij als sportliefhebber is er geen belemmering om niet te kijken. Ga ik dus ook doen. Ben gewoon nieuwsgierig wat de toppers van het Nederlandse vrouwenvoetbal waard zijn.

Verzorgd voetbal
Ik heb overigens veel respect voor wat er al bereikt is. Ik ben van de tijd dat het nog misprijzend damesvoetbal heette en de meesten amper een bal recht vooruit konden trappen. Dat is nu wel even anders. Het voetbal ziet er verzorgd uit, en ook technisch en tactisch zit het, althans internationaal gezien, goed in elkaar. Maar voetbal is nog lang geen hockey of volleybal, waar het verschil tussen jongens en meiden geen issue is.
Dick Heuvelman is de nestor van de Groningse sportjournalistiek. Hij werkte voor Radio Noord en schreef jarenlang columns en nieuwsverhalen voor het Dagblad van het Noorden. Meer...

Aangewakkerd
Tja, vrouwenvoetbal. Ik wil er niet lullig over doen maar het doet me niet veel. Misschien dat mijn interesse wat aangewakkerd wordt, als er meer aandacht voor is. Maar misschien ook niet.

Ondergesneeuwd
In de zomer zijn bovendien al zoveel leuke sportevenementen waardoor het EK voor vrouwen al snel ondergesneeuwd raakt. Hoe dan ook, alle succes voor de dames. Zet hem op. Toi-toi-toi.
Peter Barla speelde twaalf jaar in de volleybal eredivisie voor Abiant Lycurgus en was jarenlang aanvoerder. Nu is hij apotheker. Meer...
Meer over dit onderwerp:
sport beterweters beterweterssport
Deel dit artikel:

Recent nieuws