Mollema schrijft Groningse wielerhistorie: de media smullen ervan

Je kunt maandagochtend geen krant openslaan of het gaat over Bauke Mollema. De renner uit Zuidhorn schreef zondag wielerhistorie door voor het eerst in zijn carrière een Tour-etappe te winnen. RTV Noord zet op een rij wat de kranten schrijven.

'Er gaat niets boven Mollema. Solo van zijn leven', staat in typische Telegraaf-letters op de voorpagina van de krant.
'De twaalf kilometer naar zijn middelbare school, van Zuidhorn naar Groningen. De wind stond altijd schuin op kop en de brug over het Aduarderdiep betitelde hij als zijn 'Alpe d'Huez. Hij droomde stiekem van grote successen in Frankrijk. Van een hoogtijdag zoals hij die gisteren beleefde en waar hij misschien wel het grootste nummer uit zijn carrière opvoerde.'
De Telegraaf - sportjournalist Raymond Kerckhoffs

'Mollema vecht het liefst voor het klassement. Gisteren ontpopte de Groninger zich als rittenkaper', schrijft Trouw.
De ontlading in de straten van Le-Puy-en-Velay was on-Mollema's. Met gestrekte armen leek hij de wereld te willen zeggen dat zijn opofferingen een sacraal tintje hadden.
Trouw - sportjournalist Edo Sturm

'Mollema soleert naar zijn mooiste zege. Eindelijk in de hoofdrol', kopt De Volkskrant.
In zijn kenmerkende stijl - harkerig, de schouders heen en weer zwiepend - bleef hij weg uit het zicht van zijn achtervolgers.
De Volkskrant - sportjournalist Iwan Tol

Ook columnist Wilfried de Jong van NRC Handelsblad schrijft in zijn column 'De paardenkrachten van Bauke Mollema' over de stijl van Mollema.
Het heen en weer zagen op het zadel - links een ram, rechts een ram - roept vergelijkingen op met het werk in een houthandel. Lange planken, sloophout, boomstammen, alles wordt met intense kracht verzaagd tot schrootjes. De splinters vliegen in het rond.
NRC - Columnist Wilfried de Jong

Ook op internet en sociale media is het Mollema wat de klok slaat.

Wielrenjournalist Thijs Zonneveld pleitte in de NOS Avondetappe voor een nieuw werkwoord: 'Mollemalen.'


In zijn column in het AD doet hij zijn lofzang over Mollema nog een dunnetjes over.
Er moet ergens een extra reservoir in hem zitten dat hij kan aanspreken als het écht moet en als het écht kan. Het is iets rebels, iets onverzettelijks, iets wat hem kan laten Mollemalen tot hij zwarte sneeuw ziet. Als zijn benen niet goed zijn, dan doet hij het wel met zijn hoofd.
Algemeen Dagblad - Columnist Thijs Zonneveld

Presentator Herman van der Zandt van de NOS Avondetappe had nog een verrassing voor Mollema: een eigen côte in de Ardeche.

Geen Stijl noemt Mollema 'De Adelaar van Zuidhorn. In een webartikeltje drijven ze een beetje de spot met de clichés die hier en daar over Mollema zijn te horen.
De klasbak uit Zuidhorn, die altijd zijn hele leven tegenwind had toen ie op de fiets naar schoolging in het 800 kilometer verder gelegen Groningen, bleef het gehele peloton in zijn eentje voor in een schitterende ontsnapping met heel veel tegenwind. Kudos & champagne!
Geen Stijl - Pritt Stift

NOS-wielercommentator Herbert Dijkstra uit Vries blikt maandag terug op de dag van gisteren. Tegen RTV Drenthe zegt hij Mollema persoonlijk te kennen. Daarom was het voor hen beiden bijzonder.
Na afloop had ik wel een mooi moment. Je staat in die hectiek, in de drukte, de huldigingen. Tussen de hekken door zag ik 'm zitten, interviews geven. Ik zwaaide even en hij kwam dan toch gelijk even naar mij toe. We hebben toch wel even dat moment beleefd, dat hij daar over de streep kwam. Toch wel heel bijzonder, voor ons ook.
NOS-commentator Herbert Dijkstra

Ook onze Zuiderburen, een wielergek land, schreven en spraken uitgebreid over Mollema, zoals de Vlaamse tv-zender Sporza.
Mollema rondt indrukwekkende solo af. Vier Belgen in de aanval, maar Mollema is hen te slim af.Hij bracht Nederland in een wielerdelirium.
Sporza

En uiteraard wijdt de wielerwatcher van RTV Noord, Henk Elderman, een column aan zijn provinciegenoot.
Bauke Mollema houdt van lezen. Hij verslindt boeken. Maar deze keer was hij de schrijver van zijn eigen boek.
RTV Noord - Henk Elderman


Lees ook:
- Column: 'Mollema was deze keer de schrijver van zijn eigen boek'
- Mollema blijft klassementsrenner
- Bauke Mollema wint etappe in Ronde van Frankrijk
- Reacties op etappewinst Bauke Mollema
- 'Mollema is best verdienende Nederlandse wielrenner'
- Mollema kritisch op organisatie Tour
- Lees hier al onze berichten over Bauke Mollema
Meer over dit onderwerp:
sport baukemollema ZUIDHORN
Deel dit artikel:

Recent nieuws