Bewoners Jarinowoningen keren terug naar nieuw huis

De eerste bewoners van de zogenoemde Jarinowoningen in Loppersum verhuizen deze week naar hun nieuwe woning. De oude huizen waren niet bestand tegen zware aardbevingen. Ook konden deze woningen niet worden versterkt.
Het eerste deel van de 43 huizen werd vorig jaar gesloopt. Op dezelfde plek zijn daarna aardbevingsbestendige woningen gebouwd. De eerste huizen zijn vorige week opgeleverd.

Behelpen
De eigenaren werden sinds september vorig jaar opgevangen in zogeheten wisselwoningen, waar het volgens een van hen behelpen was. 'Het was Center Parcs in Loppersum, maar dan zonder zwembad', aldus een van de bewoners.

De nieuwe woningen zijn voorzien van 'base isolation'. Dat zijn flexibele funderingen die de schokken van een aardbeving moeten kunnen opvangen.

Wekelijks nieuwe blokken
De komende maand worden wekelijks nieuwe blokken woningen opgeleverd. Het Centrum Veilig Wonen verwacht halverwege augustus alle 24 woningen uit de eerste fase aan de Delfstraat, Zeedijken en Zijlvest, te hebben opgeleverd.

In oktober start de sloop van de resterende negentien Jarinowoningen. Naar verwachting is de vervangende nieuwbouw halverwege volgend jaar klaar.

Lees ook:
- Jarinowoningen tegen de vlakte: 'Het is een trieste aanblik' (oktober 2016)
- Wisselwoningen voor Jarino-woningen Loppersum in zomer gereed (februari 2016)
- Sloop dreigt voor 43 woningen in aardbevingsgebied (2015)
Meer over dit onderwerp:
dossieraardschok LOPPERSUM
Deel dit artikel:

Recent nieuws