Hoe behoud je afgestudeerde studenten voor Groningen?

Er komt een onderzoek naar hoe de stad Groningen afgestudeerde studenten hier kan laten blijven wonen en werken. Volgens de politieke partij Student en Stad ruilen veel afgestudeerden Groningen in voor de Randstad.
Doel van het onderzoek is om het vestigingsklimaat van de stad te verbeteren.

Economische ontwikkeling
Tijdens het voorjaarsdebat is een motie van Student en Stad aangenomen die het onderzoek mogelijk maakt. Hoger opgeleiden zijn voor de studentenpartij van grote waarde voor de economische ontwikkeling van de stad. Daarom willen ze die doelgroep voor de stad behouden.

Wegtrekken naar Randstad
'Jarenlang hebben we te maken gehad met studenten die snel wegtrekken naar de Randstad. We willen nu onderzoeken of ons economisch beleid goed werkt en hoe we een goed vestigingsklimaat kunnen creëren, waardoor hoger opgeleiden ook voor de stad behouden blijven', zegt fractievoorzitter Arjen Banach van Student en Stad.

Meer werkgelegenheid
De reden dat ze vertrekken naar de Randstad is voor de fractievoorzitter simpel: 'Daar is meer werkgelegenheid, daar moeten we heel eerlijk over zijn.' Volgens hem vertrekken nu zeven op de tien studenten uit Groningen nadat ze hun papiertje hebben behaald.

Lastig te zeggen
'Het is lastig te zeggen of er nu meer vertrekken dan tien jaar geleden. Ik denk stiekem wel dat we het een beetje beter doen.' Banach ziet wel dat er grotere bedrijven naar het noorden trekken. Daardoor zouden afgestudeerden eerder geneigd zijn om in Groningen te blijven.

Lees ook:
- 'Groningen staat voor uitdaging om 5.200 banen binnen te halen'
- 'Woningmarkt moet flexibeler'
- Softwaremaker Simplicate naar Amsterdam: 'Afspraak is afspraak en niet teveel blabla'
Meer over dit onderwerp:
Groningen-Stad GRONINGEN
Deel dit artikel:

Recent nieuws