De Noord 9 van zaterdag 22 juli

De Noord 9 is de wekelijkse hitlijst van RTV Noord. In deze lijst vind je enkel Groninger muziek.

Surf naar www.rtvnoord.nl/noord9 voor de meest recente Noord 9 die elke zaterdag in het radioprogramma Café Martini bekend wordt gemaakt.

1. Jan Henk de Groot - Vuurtje kieken
Het tweede Groningstalige album van Jan Henk de Groot heet 'Keunenk van Westerdaipstedale' dat oktober 2016 is verschenen. Het nummer 'Vuurtje kieken' is daarvan de derde single, na 'Bonney' (#1 in de Noord 9) en 'Evenwicht' (#1 in de noord 9). In het kleinste dorp van Groningen, Westerdiepsterdallen, heeft Jan Henk zichzelf vorig jaar twee weken opgesloten. 'Hier kan ik rustig werken en heb ik geen afleiding. Als ik hier ben kijk ik geen tv en heb ik geen last van anderen. Je hoort hier nog echt de wind', vertelt Jan Henk de Groot. Hij is twee weken te gast geweest bij Bonney Brattinga, de bewoner van één van de twee huizen die in het dorpje vlakbij Veendam te vinden zijn. Deze zomer werkt is Jan Henk met tv-persoonlijkheid en DJ Arjen Lubach aan het werk om een dancenummer te maken. Beluister 'Vuurtje kieken' op YouTube.

2. Lars Koehoorn - Bring it on
Lars Koehoorn komt uit Winschoten. Een paar jaar geleden begint hij met het zingen van volksrepertoire, maar nu legt hij zich toe op popliedjes. Hij werkt samen met producer Niels Lingbeek uit Eelde. In het voorjaar van 2013 verschijnt zijn eerste single 'Feeling alive': dat liedje is veel gedraaid op Radio Noord en haalt de Noord 19. Sinds 2015 is hij met verschillende liedjes te vinden in de Noord 9, oa. met 'We could have it all' (#7) en 'Lily of the Nile' (#4), 'Freedom' (#3) en 'Still waters run deep' (#1). Bij Radio Noord is het nummer al weken te horen. Inmiddels heeft ook NPO Radio 2 de single op de playlist gezet. Beluister 'Bring it on' op YouTube.

3. Davine - La première fois
Davine is een Stad-Groninger zangeres. In de zomer van 2015 staat ze op #1 in de Noord 9 met 'A bicyclette'. Daarna volgt haar tweede topnotering met 'Partie', begin 2016. In 2017 staat Davine 5 weken in de lijst met 'Cheveux noirs'. Als Davine als kind muziek van Frida Boccara hoort, weet ze het zeker: ze wil Franse chansons zingen! Ze komt naar Groningen om Frans te gaan studeren aan de Rijksuniversiteit, maar dat vindt ze geen succes. In 2009 doet ze voor de grap mee aan een modellenwedstrijd en wint uit het niets de Dutch Model Award. Op allerlei plaatsen op de wereld loopt ze modeshows voor beroemde kledingontwerpers. In 2012 wint ze opnieuw een wedstrijd, dan eentje die om muziek draait: het Concours de la Chanson. Een jaar later verschijnt haar debuutalbum 'Davine', met een verzameling chansons. Later dit jaar wil ze haar tweede album, getiteld 'Renaissance' uitbrengen. Bekijk de clip van Davine op YouTube.

4. Henk Wijngaard - Deze zomer is voor jou
Henk Wijngaard is een begrip in de Nederlandse muziek. Als tiener kreeg hij een gitaar en begon hij met schrijven van liedjes. Hij werkte jarenlang als vrachtwagenchauffeur. Door mee te doen aan talentenjachten kreeg Wijngaard een contract bij platenmaatschappij Telstar en kon heel Nederland kennismaken met zijn muziek. Als sinds de jaren '70 van de vorige eeuw scoort hij hits: 'Met de vlam in de pijp', 'Ik heb een truck als m'n woning', Hé Suzie' en 'Meissie meissie' zijn liedjes die bijna iedereen kan meezingen. Vorige zomer is van Henk nog een nieuw album verschenen 'Hoe die zomer was'. En nu dus wéér een liedje over de zomer!

5. Martin Korthuis & Eddo Pol - Nij
Martin en Eddo vormen sinds anderhalf jaar een muzikaal duo. Martin Korthuis maakt al bijna twintig jaar regelmatig albums in het Gronings. In 2014 gaan hij en zijn vaste band uit elkaar. Nu is er dus een nieuwe samen werking met Eddo Pol: hij is een van de oprichters van de band Wang Dang Sweet Poontang. Martin en Eddo brengen in mei hun eerste album uit, 'Nij'. Die titel staat voor nieuwe liedjes en de nieuwe muzikale samenwerking. Bezoek de website van Martin Korthuis.

6. Nul Viefteg - Funky vout'n
In 2010 richten gitaristen Alex Lutjeboer en Klaas Post samen The Chaplains op. De band speel in de herfst van 2016 op het podium van Café Martini. Daar grappen Alex en presentator Eric Bats dat het wel leuk zou zijn als de band eens iets in het Gronings gaat doen. In het voorjaar van 2017 zijn twee nummers klaar: de eerste is 'Funky vout'n', uitgebracht onder de naam Nul Viefteg. Beluister 'Funky vout'n' op YouTube.

7. Alderson - Comfort zone
Achter de naam Alderson gaat Stadjer Tim Elsinga schuil. Het nummer is tot stand gekomen in een periode dat Tim in Hong Kong woonde en werkte. Eenmaal terug in Nederland heeft hij samenwerking gezocht met producer Niels Lingbeek. Met hem heeft Tim zijn eerste single gemaakt. Muzikaal heeft Tim zich laten inspireren door John Mayer en Jason Mraz. Beluister 'Comfort zone' op YouTube.

8. Bart Schwertmann - While you smiled along
De Groninger zanger Bart Schwertmann woont in Finsterwolde. Hij maakt deel uit van de band Vanderlinde als gitarist. Ook die band staat regelmatig in de lijst. Bart Schwertmann wint in 2000 de Soundmixshow met een lied uit de rockopera 'Jesus Christ Superstar'. Ook is hij jarenlang zanger van de coverband Boulevard geweest. Dit liedje is trouwens niet zijn eerste solo-single: in het naar jaar van 2014 brengt hij het liedje 'Hol mie mor vast', in 2015 gevolgd door 'Doing time'.

9. Van De Straat - Terwiel dast doe nog bie mie bist
Olaf Vos en zijn bandleden hebben een lied gemaakt voor de 4-jarige Geuko: de peuter uit Winschoten werd vorig jaar ernstig ziek. Hij heeft een zeldzame ziekte, waaraan hij in Amerika behandeld kan worden. De band wil met het liedje en de aandacht een steentje bijdragen aan de kosten van de behandeling. Nummer is een bewerking van 'Terwijl jullie nog bij me zijn' van Ali B. uit 2015. Van De Straat is een band rondom Olaf Vos en Tom Ritsema, bekend van de Bond tegen Harries. Van De Straat voorziet bekende hits van Groningse teksten.
Meer over dit onderwerp:
noord9 muziek radio ookopnoord
Deel dit artikel:

Recent nieuws