'Ik werd jarenlang misbruikt bij de Jehovah's Getuigen en ik ben niet de enige'

© Google Streetview
Drie jaar lang gingen bijna wekelijks de gordijnen dicht in zijn slaapkamer. De deur ging op slot. En dan werd hij misbruikt.
is bezig met een serie verhalen over misbruik bij de Jehovah's Getuigen. Eén van die verhalen draait om 'Mark' (pseudoniem) uit Groningen.

Zeven jaar

Hij werd misbruikt, van zijn zevende tot zijn tiende. Door 'Wilbert' (pseudoniem), een zoon van het hoofd van de Jehovah-gemeente. Tot op de dag van vandaag, bijna dertig jaar later, wacht hij nog altijd op excuses, van de dader en de geloofsgemeenschap.
Op zijn vijftiende vertelt hij aan zijn ouders wat er is gebeurd. Zij lichten de ouderlingen van de Jehovah's gemeenten in. Maar die doen niks. Ook een confrontatie met Wilbert levert geen bekentenis of excuses op. De jaren die volgen blijken eveneens vruchteloos.

Niet enige slachtoffer

Mark is ervan overtuigd dat hij niet het enige slachtoffer is van seksueel misbruik binnen de Groningse gemeenschap van Jehovah's Getuigen. 'Ik weet uit de eerste hand dat er meer mensen zijn misbruikt door Wilbert. Het verschil is dat het bij hen om enkele keren ging, bij mij heeft het jarenlang geduurd.'
Mark doet nu zijn verhaal, omdat hij wil dat de Jehovah's Getuigen de geslotenheid van de gemeenschap doorbreken. 'Die geslotenheid trekt bepaalde mensen zoals pedofielen aan. Als er sprake is van misbruik, hoop ik dat ze hulpverlening van buitenaf inschakelen, in plaats van het binnenskamers te houden.'

Banden verbroken

Mark is nu 39 jaar. Hij en zijn vrouw (41) hebben inmiddels alle banden met de Jehovah's Getuigen verbroken, zo vertelt hij zaterdagmiddag aan RTV Noord. Zo probeert hij het misbruik achter zich te laten.
Dat is niet eenvoudig. Het stel woonde een tijd in Delfzijl, maar nadat hij en zijn vrouw zijn terugverhuisd naar Groningen, worden ze weer geconfronteerd met het verleden. Bij toevallige ontmoetingen op straat worden Mark en zijn vrouw met de nek aangekeken door familieleden en andere bekenden uit de geloofsgemeenschap.
'Ze draaien zich letterlijk om als ze ons tegenkomen. Dat moeten ze ook, want ze mogen van de geloofsgemeente geen contact meer met ons hebben.' Mark en zijn vrouw hebben daarmee leren leven, zegt hij. 'We hebben het achter ons gelaten en zijn nu gelukkig met elkaar.'

Geen reactie

Tegenover Trouw laat de leiding van de gemeente in Groningen weten niet te willen reageren op deze zaak.