Unieke stoomlocomotief verhuist van Rotterdam naar Stadskanaal

Het is bijna zover. Aankomende donderdag komt de 104 jaar oude 'vuurloze' stoomlocomotief 6326 aan in Stadskanaal. Het gevaarte is bijna 40 jaar onder de hoede geweest van Stoomstichting Nederland (SSN) in Rotterdam, maar zal met Museumspoorlijn STAR een nieuw thuis krijgen.
Bij STAR zal deze stoomlocomotief voor het eerst in actie komen tijdens het de jubileumeditie van Stadskanaal onder Stoom op zaterdag 16 en zondag 17 september.

Vuurloze locomotief
De 6326 is een zogeheten 'vuurloze' locomotief, want het heeft geen eigen vuurhaard. In plaats daarvan wordt de locomotief door een externe stoombron in gang gebracht. Het gevaarte is daarmee uniek in zijn soort. Het is namelijk de enige rijwaardige vuurloze locomotief in Nederland, en ook één van de weinige rijwaardige locomotieven die in de wereld staan tentoongesteld.

Passend onderdak
Alle betrokkenen zeggen verheugd te zijn dat Museumspoorlijn STAR een nieuwe passende onderdak voor de locomotief heeft aangeboden. Bij de SSN in Rotterdam was de inzet de laatste jaren al vrijwel niet meer mogelijk, met name vanwege de logistieke problemen tijdens de jaarlijkse open dagen. Dat warende enige dagen dat de locomotief bij de SSN onder stoom werd gebracht.

Bezichtiging
Gedurende de periode dat de locomotief niet bij de STAR wordt ingezet zal de locomotief te bezichtigen zijn in het museum van de STAR. Het museum is op alle officiële rijdagen van de STAR en op afspraak geopend.

Lees ook: Grootste stoomlocomotief komt naar jubileumfeest museumspoorlijn STAR
Meer over dit onderwerp:
GRONINGEN
Deel dit artikel:

Recent nieuws