Gaswinning in Groningen heet hangijzer bij hervatting kabinetsformatie

© RTV Noord/Goos de Boer
De Gaswinning in Groningen is een van de belangrijkste onderwerpen bij de hervatting van de vorming van het nieuwe kabinet. Onderhandelaars van VVD, CDA, D66 en ChristenUnie beginnen woensdag weer met die formatie.
Die was drie weken onderbroken voor vakantie. De partijen beginnen in het monumentale Johan de Witthuis, op een steenworp afstand van het Binnenhof. 's Middags praten zij over de aardgaswinning met kopstukken uit de sector.
Uitgenodigd zijn de inspecteur-generaal van Staatstoezicht op de Mijnen, een topmanager van Gasunie en een topambtenaar van het ministerie van Economische Zaken.

VVD voelt er weinig voor

De gaswinning is een heet hangijzer aan het Binnenhof omdat die in Groningen tot aardbevingen en grote schade heeft geleid. Het kabinet besloot de gaskraan daarop iets dicht te draaien. CDA, D66 en ChristenUnie willen de gaswinning sneller afbouwen, maar de VVD voelt daar vooralsnog weinig voor.

Gerrit Zalm

De vier partijen begonnen hun onderhandelingen eind juni onder leiding van VVD-coryfee en oud-minister Gerrit Zalm. Hij probeert uit te vissen of het kwartet het kabinet-Rutte III kan vormen.

Enig haalbare coalitie

Het kwartet van VVD, CDA, D66 en CU geldt als de enige nog haalbare coalitie die een meerderheid heeft in Tweede en Eerste Kamer.