BAT Niemeyer op aandringen Van Rijn niet langer ambassadeur van provincie

© Jos Schuurman/FPS
Tabaksfabrikant BAT Niemeyer is niet langer ambassadeur van de provincie Groningen. De provincie heeft op aandringen van staatssecretaris Martin van Rijn besloten de sponsorrelatie te verbreken.
Dat blijkt na onderzoek van Onderzoeksredactie Tabak, een groep onderzoeksjournalisten die zich bezighoudt met ontwikkelingen in de tabaksindustrie.

Vijfduizend euro per jaar

BAT Niemeyer is sinds 2002 aan de provincie Groningen verbonden en betaalt vijfduizend euro per jaar aan Groningen Promotie. De tabaksfabrikant doet dit samen met verschillende Groninger organisaties. Met dit geld wordt onder meer de campagne 'Er gaat niets boven Groningen' gefinancierd.
Omstreden
De deal werd omstreden nadat de stichting RookPreventie Jeugd via de website TabakNee in 2016 kritiek uitte op de deal, met als argument dat een bedrijf in de tabaksindustrie geen reclame mag maken.

De provincie Groningen legde die kritiek naast zich neer, maar wilde toch zeker van haar zaak zijn en consulteerde staatssecretaris Martin van Rijn van Volksgezondheid. Van Rijn gaf aan dat de provincie Groningen zich in dergelijke situaties terughoudend dient op te stellen.

Reclame verboden
'Alle vormen van marketing, promotie, reclame en sponsoring zijn verboden volgens de Tabaks- en Rookwarenwet', liet Van Rijn middels een brief aan de provincie weten.
Ondertussen heeft commissaris van de Koning René Paas BAT Niemeyer geïnformeerd over het verbreken van de banden.
BAT Niemeyer zelf zegt verbaasd te zijn over de ontstane commotie. Het tabaksbedrijf vindt dat haar steun aan de campagne louter bedoeld is om de Groninger economie te stimuleren, en niet om reclame te maken voor een tabaksmerk.

Provincie maakte eerder omstreden keuze

Het is niet de eerste keer dat een ambassadeur van de provincie onder een vergrootglas ligt. Bij de start van het initiatief besloot de provincie bouwondernemer Henk Koop te benoemen tot ambassadeur. Koop was op dat moment omstreden vanwege zijn rol in de bouwfraude.
Bij de uiteindelijke bekendmaking van alle ambassadeurs bleek Koop uit het lijstje geschrapt.

Lees ook: