Fipronil-eieren gegeten? Geen paniek!

De afgelopen anderhalve week zijn er heel wat eieren vernietigd, omdat ze het bestrijdingsmiddel fipronil bevatten. Maar wat als je toch zo'n ei hebt gegeten?

Op die vraag geeft toxicoloog Daan Touw van het UMCG antwoord. We zouden er volgens hem alleen ziek van worden als we langere tijd iedere dag een besmet ei eten.

Onethisch
Maar eigenlijk weten we niet precies wat de gevolgen zijn voor de mens, erkent hij. 'Alle onderzoeken met fipronil, op korte en lange termijn, zijn gepleegd bij dieren: ratten en muizen. Op dit moment gaan we bij mensen uit van de lange termijn-onderzoeken bij ratten. Dat moet wel', zegt Touw. 'Het is onethisch om deze onderzoeken bij mensen uit te voeren.'

Vijfduizend eieren
Wat volgens de onderzoeken de acute effecten zijn van fipronil-inname? 'Het remt een transmitter in je lichaam, die regelt dat de hersenen stabiel functioneren. Als je een grote hoeveelheid fipronil inneemt, dan veroorzaakt dat stuiptrekkingen.' Daar moet je volgens Touw 'krankzinnig veel' eieren voor eten. 'De dosering zou dan zeven gram per dag moeten zijn, gelijk aan vijfduizend eieren.'

Geen paniek
De mens mag volgens Touw één procent binnenkrijgen van datgene wat bij een proefdier als schadelijk is gebleken. Bij de ratten en muizen duurt het ongeveer vijf dagen voordat het gehalte fipronil in je lichaam is gehalveerd. Volgens Touw zou het na een dag of twintig volledig uit het lichaam verdwenen zijn. 'Geen reden voor paniek dus', besluit hij.

Lees ook:
- Geen eieren in de schappen bij veel supermarkten
- De keuze van de boeren: de kippen afmaken of niet?
- ChristenUnie zinspeelt op noodfonds voor getroffen pluimveehouders
- Geen zorgen over veiligheid, maar wel over verkoop eierbal
- Opnieuw moet boer eieren vernietigen
- 'Handvol kippenbedrijven in Groningen op slot gezet'
Meer over dit onderwerp:
Groningen
Deel dit artikel:

Recent nieuws