'Nederland wordt eerder gasimporteur dan verwacht'

Nu zijn we nog exporteur, maar in het volgende decennium wordt ons land importeur van aardgas. En deze omslag komt mogelijk al in 2021, veel sneller dan verwacht. Dat zegt onderzoeksinstituut TNO.
Uiteraard heeft dit te maken met de vermindering van de gaswinning in Groningen. Het komende kabinet moet beslissen hoe snel de gaswinning in onze provincie verder wordt verlaagd. Dan wordt duidelijk wanneer Nederland afhankelijk wordt van buitenlands aardgas.

In de Nationale Energieverkenning 2016 wordt nog uitgegaan van op zijn vroegst in 2030. Maar TNO denkt dus dat niet klopt.

Miljarden
Nederland heeft de afgelopen halve eeuw miljarden euro's verdiend met de verkoop van Gronings aardgas aan het buitenland. Zoals bekend, is de gaswinning in Groningen de laatste jaren teruggeschroefd vanwege de aardbevingen.

Infuus
Als de productie verder wordt beperkt en de exploratie wordt gestaakt, dan moet Nederland binnen vier tot zes jaar aan het infuus, zo komt naar voren uit het onderzoek. TNO benadrukt dat er een hoop onzekere factoren zijn die de voorspellingen beïnvloeden.

Laagcalorisch
Een probleem bij het importeren van gas is dat Nederlandse huishoudens nu zijn ingesteld op zogeheten laagcalorisch aardgas. Internationaal wordt alleen hoogcalorisch gas aangeboden. Dat betekent dat het gas moet worden aangelengd of dat huishoudelijke installaties moeten worden vervangen. De industrie en energiecentrales gebruiken wel al hoogcalorisch gas.

Overgangsfase
Het importeren van gas is verder geen probleem. Dat kan met schepen of via pijpleidingen. Wat wel lastig is volgens TNO is de overgangsfase als Nederland geleidelijk meer overgaat van aardgas op hernieuwbare energie.

Lees ook:
- 'De bevingsproblematiek is een landelijke kwestie, maar Groningen moet het levend houden'
- Ministerie: 'Veiligheid van Groningers gaat voor leveringszekerheid'
- Wat heb je nodig om gasloos te kunnen leven?
- Lees alles over de gaswinning in ons dossier
Meer over dit onderwerp:
dossieraardschok GRONINGEN
Deel dit artikel:

Recent nieuws