Nieuwe pendelbus rijdt eerste meters in Stad

Het nieuwe pendelbusje dat de reguliere bussen in de Groninger binnenstad vervangt, heeft zijn eerste meters gemaakt. De pendelbus rijdt tussen de Westerhaven, het Akerkhof en het Zuiderdiep.

De nieuwe pendelbus is onderdeel van het vernieuwde vervoersplan van de binnenstad.

Toeval
De eerste klant van de bus was een Noorse man die het pendelsysteem kent uit zijn eigen
gemeente Bergen; de op één na grootste stad van Noorwegen. Daar is de pendelbus al een vertrouwd onderdeel van het vervoer in de binnenstad.

Meer ruimte
De grote bussen die eerder in de A-Straat, de Brugstraat en de Munnekeholm reden zijn verdwenen om voetgangers en fietsers meer ruimte te geven. Ook zorgden de grotere bussen in Stad voor veel bijna-ongelukken.

Hard nodig
Volgens Eric Bos van ondernemersvereniging Groningen City Club was de bus hard nodig om de ruimte in de binnenstad te behouden. 'Het is niet meer nodig om pal voor de deur van het warenhuis uit te stappen. De Groningse binnenstad wordt steeds drukker en bovendien hebben we genoeg parkeergarages in de stad. Deze bus creëert ruimte en dat is voor iedereen prettig', aldus Bos.

Proef
De pendelbus in Stad is een proef die een jaar duurt. Na dit jaar besluit de Gemeente of de bus een vast onderdeel wordt van de dienstregeling in de binnenstad.

Lees ook:
- Zó verandert het verkeer in de binnenstad van Groningen per september
- Binnenstad Groningen krijgt een pendelbus
Meer over dit onderwerp:
Groningen
Deel dit artikel:

Recent nieuws