OM eist celstraf voor fatale ripdeal in Foxhol

Voor de mislukte ripdeal in Foxhol waarbij begin dit jaar een dode viel, is tegen twee mannen drie en vier jaar cel geëist. In beide gevallen is één jaar daarvan voorwaardelijk.
Het gaat om twee mannen van 23 en 26 jaar uit Stadskanaal. De oudste moet wat betreft de officier van justitie de hoogste straf krijgen. Hij heeft namelijk meer op zijn kerfstok: twee hennepkwekerijen, diefstal van stroom en twee mishandelingen. De officier sprak van 'ondermijnende en ernstige' feiten.

Vals geld kopen met vals geld
Beide mannen waren die vrijdag 16 januari met de 29-jarige Dennis Bruns bij een andere partij in Foxhol om een halve kilo cocaïne en vals geld in te kopen. De deal ging de dag daarvoor niet door, wel werd toen honderd gram meegenomen en thuis getest. Die vrijdagavond daarop zou de deal alsnog worden gesloten.

Voor de coke en de 9.500 vervalste euro's moest 21.500 euro op tafel worden gelegd. De drie gooiden een envelop op de tafel, waarin geknipte briefjes zaten verpakt die voor echt geld moesten doorgaan. De bewoners van het huis waar de deal was kregen een klap. En de drie renden met de cocaïne en de valse biljetten naar buiten.

Stervend achterlaten
Tijdens de vlucht werd Dennis Bruns doodgeschoten door de 34-jarige man uit Hoogezand. De mannen uit Stadskanaal lieten hun vriend stervend achter. Beiden vluchtten in de auto en gooiden tijdens de rit belastend materiaal, zoals telefoons, uit het raampje. De cocaïne zou later zijn verkocht, zei de officier. Het nep-geld is volgens hem wel teruggevonden.

Volgens de officier heeft de 26-jarige Kanaalster de drugs aan een onbekend gebleven persoon verkocht voor 11.000 euro. Dit geld zou bestemd zijn voor de nabestaanden. Daar is het echter nooit aangekomen. De man liep nog in een proeftijd van vijf maanden cel, die hij volgens de officier eveneens moet uitzitten.

Reconstructie
De mannen uit Stadskanaal kampen volgens gedragsdeskundigen met stoornissen. Beiden hebben een behandeltraject nodig. De mannen uit Foxhol en Hoogezand staan later terecht voor hun aandeel. Donderdag wordt in Foxhol de dodelijke schietpartij gereconstrueerd.

De Hoogezandster beweert dat hij in noodweer heeft gehandeld. De schietpartij wordt nagebootst om na te gaan wat er precies is gebeurd. Daarom wordt de Talingstraat die dag van 8.30 tot 16.00 uur afgesloten.

De rechtbank doet in de zaak van de mannen uit Stadskanaal over twee weken uitspraak.

Lees ook:

- Schrik zit er goed in bij buurtbewoners Foxhol (update)
- Rechtbank wil reconstructie fatale schietpartij Foxhol
- Rechter wil Hoogezandster schutter laten onderzoeken'
- Politie houdt nieuwe verdachte aan voor dodelijke schietpartij
Meer over dit onderwerp:
rechtszaken FOXHOL
Deel dit artikel:

Recent nieuws