Woongroep Marenland ontevreden over afgeraffelde woningen

Woongroep Marenland rekent het aannemer Friso Bouw en Centrum Veilig Wonen (CVW) aan dat hun woningen zijn afgeraffeld. 'Morgen gaan wij om tafel en eisen wij een duidelijke uitleg over hoe ze de kwaliteit gaan verbeteren', zegt Arjen Hoeber van de woningcorporatie.
Proef
Marenland en CVW houden in de wijk Opwierde-Zuid een proef met het aardbevingsbestendig maken van 64 huurwoningen. De eerste acht zijn vorige week opgeleverd. Maar toen de bewoners terugkeerden naar hun woningen, kwamen ze terecht in een huis dat niet af is.

Buitenmuur schots en scheef
Op foto's die huurdersvereniging De Maren in bezit heeft, is onder meer te zien dat dorpels niet zijn afgewerkt en dat de steenstrips op de buitenmuur schots en scheef zitten.

Kwaliteit zwaar onder de maat
'Dit is onacceptabel. Het gaat om onze huurders. Je verwacht dat ze terugkeren naar een huis dat klaar is. De kwaliteit is zwaar onder de maat. Het zijn woningen die nog jaren mee moeten gaan', zegt Hoeber.

Afgeraffeld
Voorzitter Martin Franken van huurdersvereniging De Maren wijt het probleem aan de tijd die de aannemer heeft om de woningen te verbouwen. 'Dit is gewoon afgeraffeld', zei Franken eerder deze week. Hoeber verzekert dat de problemen zo snel mogelijk worden opgelost door de aannemer.

Hoge werkdruk
Tijdens de verbouwing van de eerste acht woningen liet ook Harm-Jan Tolsma van aannemer Friso Bouw weten dat het aanpoten is voor de bouwvakkers. 'De werkdruk is extreem hoog. Tegenvallers als regen kunnen we dan niet gebruiken.'

Kwaliteit belangrijker dan snelheid
De aannemer heeft zo'n vijf weken om de huizen te verbouwen. De vraag is of dat genoeg is. 'Dat wil ik morgen ook graag weten', zegt Hoeber. 'Als de aannemer aangeeft langer nodig te hebben, dan hebben wij daar geen problemen mee. Het gaat ons niet om snelheid, maar om kwaliteit waarbij het belang van onze bewoners voorop staat.'

Eind december?
Deze week start de aannemer met het versterken van de tweede fase. Het totale project moet eind december klaar zijn. Mocht uit het gesprek naar voren komen dat de aannemer langer de tijd nodig heeft, kan die deadline opschuiven naar begin 2018.

Lees ook:
- Huurdersvereniging houdt spoedberaad over versterkingsoperatie 
Huurdersvereniging maakt zich zorgen over planning versterking woningen
Huurders boos over puinhoop: 'De matrassen zaten vol schimmel'
Meer over dit onderwerp:
dossieraardschok APPINGEDAM
Deel dit artikel:

Recent nieuws