Vooralsnog geen bouwstop in Opwierde-Zuid (update)

'De woningen zijn niet veilig', zegt voorzitter Martin Franken van huurdersvereniging De Maren tijdens een spoedberaad met huurders. Hij wil een bouwstop op het aardbevingsbestendig maken van 64 huurwoningen in de Damster wijk Opwierde-Zuid.
In het gebouw van de Algemene Stichting Welzijn Appingedam (ASWA) zijn zo'n zeventig bewoners bijeengekomen, wiens woning dit jaar nog aardbevingsbestendig wordt gemaakt. Onder de bewoners heerst veel onrust over de versterkingsoperatie.

Afgeraffeld huis

Zo troffen de eerste acht huurders bij terugkomst in hun woning een afgeraffeld huis aan. Buitenmuren staan schots en scheef en binnen zijn dorpels te zien waarop de vloeronderdelen ontbreken. Daarnaast hebben de bewoners ook hun twijfels of de woningen wel echt aardbevingsbestendig zijn.
'De buitenmuren zijn nieuw, maar binnen zitten nog de oude muren. Ik heb mijn twijfels over de uitkomst van de inspecties en of die wel aardbevingsbestendig zijn', zegt één van de huurders.

Buitenmuur op spanning

Franken onderschrijft het verhaal en heeft een onafhankelijke bouwkundige de woningen laten inspecteren.
'De woning is door de nieuwe buitenmuur op spanning gezet. Bij een zware beving van 3.5 op de schaal van richter blijft de buitenkant staan, maar storten de binnenmuren in', zegt Franken. In de zaal klinkt geroezemoes van de geschokte huurders.
Huurdersvereniging De Maren wil daarom per direct een bouwstop totdat duidelijk is of de huizen veilig zijn.

Te vroeg

Maar directeur Gerke Brouwer van woongroep Marenland gaat niet op het verzoek in. 'Ik vind het nu nog te vroeg om een bouwstop in te lassen.'
Brouwer wil eerst in gesprek met het Centrum Veilig Wonen (CVW) over de manier van versterken. 'Zij geven aan dat het veilig is, dus daar moeten we van uit kunnen gaan.'
Volgende week gaan Marenland, de huurdersvereniging en het CVW met elkaar om tafel om de zorgen te bespreken. Brouwer adviseert de huurdersvereniging de bevindingen van de bouwkundige mee te nemen naar dat gesprek.