Op straat slapen vanwege kamertekort: studenten gaan protesteren

© Flickr/Bert Kaufmann (Creative Commons)
Studenten en internationale studenten in Groningen gaan de straat op om te demonstreren tegen het tekort aan kamers in de stad.
De
vindt plaats voor het Academiegebouw van de RUG, op vrijdag van 16.00 tot 18.00 uur. Inmiddels geven al zo'n 65 personen aan mee te lopen in de actie. Ook verschillende politieke jongerenorganisaties en Universiteitsraad-partij DAG sluiten aan.

Op straat slapen

Volgens Sikkom werden sommige internationale studenten de eerste nacht(en) van het studiejaar gedwongen om op straat te slapen in de stad, omdat studentenhotels en andere overnachtingsmogelijkheden vol zijn. Andere studenten kampeerden de eerste nachten. Op een Facebookpagina met de naam Fuck the Housing Shortage in Groningen tippen internationale studenten elkaar over vrije kamers en het aanstaande protest.

Tijdelijke maatregel

Dinsdag maakte gemeente Groningen bekend tijdelijk een COA-vluchtelingenopvang beschikbaar te stellen voor honderd internationaal studenten om de problemen tijdelijk op te lossen. Studenten betalen er 16 euro per nacht voor een kamer die ze met 1 of 2 andere studenten delen. Een keuken is niet aanwezig.

Makkelijk uit te buiten

Fractievoorzitter Jimmy Dijk van de SP is allerminst gecharmeerd van de praktijk. 'De internationale studenten betalen 16 euro per nacht voor een kamer die ze met twee anderen moeten delen. Per maand wordt er dus zo 1440 euro per verhuurde kamer verdiend.'
Per maand wordt er 1440 euro per verhuurde kamer verdiend
Jimmy van Dijk - SP

'De RUG en Hanze krijgen meer geld voor internationale studenten en tegelijkertijd vraagt een aantal ontwikkelaars absurde huurprijzen. Dit is een makkelijk uit te buiten groep mensen. Er wordt op een schandalige manier geld verdiend aan deze woningzoekenden.'
Jildou de Jong van SP-jongerenfractie ROOD: 'Universiteiten en hogescholen doen er
alles aan om buitenlandse studenten binnen te halen vanwege de financiële voordelen. Zij moeten ook de verantwoordelijkheid nemen om deze studenten te huisvesten..'

Protest in pyjama's

Volgens de Studentenvakbond zijn er landelijk honderden studenten die bij aanvang van het academisch jaar nog geen onderdak hebben. De Groningse protesteerders willen hun problemen vrijdag kenbaar maken door in slaapuitrusting te komen, met slaapzakken en matjes, kussens en dekens.