Verpauperde zusterflat voor oud en nieuw tegen de vlakte

© Maarten Beurskens
Inbraken en brandjes. Na twintig jaar leegstand is de Zusterflat in Appingedam zwaar gehavend en rijp voor de sloophamer. Burgemeester Anno Wietze Hiemstra (CDA) laat weten dat de flat 'voor oud en nieuw' tegen de vlakte gaat.
Lang gekoesterde wens

'Op dit moment loopt de aanbesteding en worden er onderzoeken gedaan die nodig zijn voorafgaande de sloop', zegt Hiemstra. De verpauperde flat is één van de rotte kiezen van Appingedam. Met de sloop gaat een lang gekoesterde wens van de gemeente in vervulling.

Studenten verpleegkunde

De Zusterflat, die eigenlijk Solwerderflat heet, werd in de jaren zestig gebouwd voor studenten verpleegkunde. Het gebouw staat bij verzorgingstehuis Solwerd in Appingedam.

Plannen

In de loop der jaren hadden verschillende instellingen plannen om buitenlandse werknemers, daklozen of ex-verslaafden in de flat te huisvesten. De gemeente hield dat tegen en kocht uiteindelijk begin dit jaar het pand voor 70.000 euro. De sloop kost een slordige 100.000 euro.

Herbestemming onbekend

Voor het einde van het jaar worden ook de voormalige basisschool De Citer aan de Dijkhuizenweg en oude kinderopvang aan de Heiman Akkerstraat gesloopt. Het is onbekend wat er voor de gebouwen in de plaats komt.