Ook niet-aandeelhouders trekken portemonnee voor Airport Eelde

© FPS / Jos Schuurman
De Regio Groningen-Assen (RGA) trekt 2,5 miljoen euro uit voor Groningen Airport Eelde. Dat is vrijdag besloten.
Het gaat om geld voor het zogenoemde routefonds. Het vliegveld wil met dat fonds lijnvluchten aanbieden naar steden als München en Manchester. Die vluchten zijn in het begin onrendabel.

'Unaniem besluit'

De RGA bestaat uit de provincies Groningen en Drenthe en twaalf gemeenten. Ten Boer, Noordenveld, Leek, Hoogezand, Zuidhorn, Slochteren, Haren, Bedum, Winsum zijn géén aandeelhouders van het vliegveld maar trekken wel de portemonnee.
De aanwezige partijen moesten vrijdag besluiten over het routefonds. Opvallend is dat niet alle partijen bij de vergadering aanwezig waren, waar dit besluit is gevallen.
Bedum afwezig

De gemeente Bedum was afwezig bij de vergadering, maar is voorstander van het routefonds. Wethouder Jan-Willem van de Kolk: 'Ik ben in Polen. Daar viert Bedum het 25-jarig jubileum van haar vriendschapsband met Zbaszynek.'

Harmannus Blok, wethouder van Winsum, heeft namens zijn eigen gemeente én buurgemeente Bedum groen licht gegeven.

Ten Boer té verdeeld

De twee wethouders van de gemeente Ten Boer waren het oneens over dit onderwerp. Zij hebben de raad gevraagd om advies, maar ook daar kwam geen duidelijk antwoord uit. Wethouder Annie Postma: 'Wij hebben onze vijf fracties gevraagd wat zij van dit onderwerp vinden. Ook die waren het niet met elkaar eens. Wij hebben daarop besloten niet heen te gaan.'

Lees ook: