'Personeel pakt biezen door trammelant bij Treant' (update)

'Gemotiveerd en gespecialiseerd personeel vertrekt bij Treant.' Door de trammelant in de bestuurstop van de zorggroep zouden medewerkers hun biezen pakken.

Dat meldt RTV Drenthe. De omroep is in bezit van interne correspondentie en een brief van de ondernemingsraad (or).

Onterecht ontslag
Bij Treant, waar ook het Refaja Ziekenhuis in Stadskanaal onder valt, werden vorig jaar de bestuurders Guus Bruins en Marcel Kuin ontslagen. Bruins stapte naar het Scheidsgerecht Gezondheidszorg. Dat oordeelde dat Bruins onterecht is ontslagen; de Raad van Toezicht heeft nooit aannemelijk gemaakt dat Bruins niet goed functioneerde. Daarom heeft hij recht op een ontslagvergoeding.

Vlak voor de uitspraak stapte de voorzitter van de Raad van Toezicht van Treant, Bas Eenhoorn, op.

Ontevredenheid
Ook de tweede ontslagen bestuurder spande een zaak aan bij het Scheidsgerecht. In dat vonnis is het Scheidsgerecht klip en klaar over alles wat er mis is binnen Treant. Zo schrijft het stafbestuur van de specialisten dat 'de medewerkerstevredenheid daalt'. Oorzaak is het uitblijven van een duidelijke toekomstvisie binnen Treant, zo schrijven specialisten in een interne correspondentie.


Zij lijken daarmee te verwijzen naar het verdwijnen van oogartsen vorig jaar en onvrede over de ontmanteling van de IC-zorg in Hoogeveen. Beide problemen spelen nog steeds.

Opvolging
Daarnaast is er discussie over de opvolging van de ontslagen bestuurders. De Raad van Toezicht wil twee chirurgen benoemen in het bestuur, maar de or is niet overtuigd.

Bovendien vindt de or dat er procedurele fouten zijn gemaakt. Op 12 oktober dient daarover een zaak voor de Ondernemingskamer in Amsterdam.

Financiële problemen
Een extra probleem daarbij is het financiële tekort van Treant. Dit jaar wordt een tekort van vier miljoen euro verwacht. Vorig jaar schreven de ziekenhuizen ook al rode cijfers.

Of Treant erin slaagt de drie ziekenhuizen in Emmen, Hoogeveen en Stadskanaal allemaal levensvatbaar te houden, is al langer de vraag. Zolang de bestuursperikelen niet worden opgelost, is ook de noodzakelijke bezuiniging moeilijk te realiseren. Die zou neerkomen op vijftien miljoen euro.

Update: reactie Treant
Volgens Treant liggen de zaken anders. In een reactie per e-mail laat de zorgorganisatie weten dat het laatste jaar er per saldo meer mensen in dienst zijn gekomen. Er vertrokken 791 medewerkers, maar er kwamen 991 andere mensen in dienst.

Wat betreft het aantal medisch specialisten: op 1 januari jongstleden stonden er 250 op de loonlijst van Treant. Inmiddels zijn dat er 260. Ook de gespecialiseerde zorg is op orde, zegt Treant.

Verder stelt Treant dat de besprekingen met de or nog steeds gaande zijn: 'We doen er alles aan een gang naar de rechter te voorkomen'.

Lees ook:
- 'Vertrek bestuurder kost zorginstelling ruim vier ton'
- Eigenaar Refaja bezuinigt volgend jaar voor vijftien miljoen
- 'Treant gaat mij aan het hart'
- 'Treant heeft organisatie niet op orde'
- Voorzitter Raad van Toezicht per direct weg bij Treant
Meer over dit onderwerp:
STADSKANAAL
Deel dit artikel:

Recent nieuws