'Zet dat zonnepark maar in Brabant neer'

De gemeenteraad van Hoogezand-Sappemeer heeft bijna unaniem ingestemd met de komst van een zonnepark bij Sappemeer. Vrijwel alle partijen waren voor, op Leefbaar Midden Groningen en coalitiepartij CDA na.
Nette Kruzenga, de voorzitter van Leefbaar Midden Groningen, baalt ervan. De aardbevingsproblematiek levert de inwoners van de gemeente volgens haar al genoeg problemen op. Ze vindt dan ook dat zij wel genoeg hebben geleden. 'Laat Den Haag hier maar een beslissing over nemen. En zet dat zonnepark desnoods maar in Brabant neer'.

Subsidies
Volgens CDA-raadslid Van der Meijden is het zonnepark van 320.000 zonnepanelen economisch onrendabel. Ook de boeren die nu al jaren de voor het zonnepark bestemde grond pachten, delven volgens hem het onderspit. 'Zij kunnen niet op tegen de enorme subsidies die Powerfield kan gebruiken', zegt het raadslid.

Boeren kunnen niet op tegen de enorme subsidies die Powerfield kan gebruiken
Van der Meijden - CDA

Communicatie
Andere partijen zetten wel hun vraagtekens bij de manier waarop er gecommuniceerd is met de omwonenden. Die zeggen veel te weinig te zijn betrokken bij het besluitvormingsproces. Wethouder Van Schie (PvdA) bestrijdt dat. 'Van mij was er zeker het aanbod om in gesprek te gaan, maar dan moet het ook eens tot een afspraak komen'.

Onderneming pesten
Er is ook blijdschap. De SP, de grootste coalitiepartij, is verheugd dat de raad het zonnepark er wil laten komen. 'Als we nu het zonnepark nog zouden tegenhouden is dat gewoon het pesten van de onderneming die de panelen wil plaatsen', zegt raadslid Maarten Kluit.

Toine Fennis van D66 is ook tevreden: 'D66 is voor duurzame energie en voor dit plan, maar tegelijkertijd zijn we wel kritisch naar de wijze waarop publiek geld besteed wordt'.

Raad van State
Overigens is het nog steeds niet helemaal zeker dat het zonnepark er komt. De vergunning voor het zonnepark wordt nog aangevochten bij de Raad van State. En Nette Kruzenga gaat die zitting 'met meer dan vertrouwen tegemoet'.

Lees ook:
- Dorpsbelangen Finsterwolde: 'Wij willen duidelijkheid over zonnepark'
- Omwonenden nieuw zonnepark Vlagtwedde erg bezorgd
- Hoogezand-Sappemeer geeft nieuwe vergunning af voor mega-zonnepark
Meer over dit onderwerp:
zonnepanelen Sappemeer
Deel dit artikel:

Recent nieuws