Bouw van vijf windparken is een stap dichterbij

© FPS/Jos Schuurman
De bouw van vijf windparken in de omgeving van Delfzijl en de Eemshaven is een grote stap dichterbij gekomen. De provincie heeft een omgevingsvergunning verleend voor de parken.
Rondom Delfzijl gaat het om windparken Oosterhorn, Geefsweer en een uitbreiding van Delfzijl Zuid. Bij de Eemshaven is de bouw van de parken Oostpolder en Oostpolderdijk dichterbij.

Honderd extra molens

De vijf windparken moeten samen goed zijn voor ongeveer 300 megawatt, goed voor zo'n 300.000 huishoudens. In totaal komen er met deze windparken ongeveer honderd extra molens bij op het Groninger land.
Door de jaren heen is al meerdere keren gebleken dat er niet overal draagvlak is voor windparken. Het park bij Meeden is daarvan misschien wel het meest aansprekende voorbeeld, maar ook de dorpen rondom Delfzijl zitten niet te wachten op extra windmolens.

Lastig dossier

Gedeputeerde Nienke Homan (GroenLinks) erkent dat het een lastig dossier is. 'Wij gaan voor ons nieuwe beleid veel meer het gesprek aan met de inwoners', zegt zij. 'Er komen dorpsmolens waar mensen zelf deels eigenaar van zijn en er wordt geld gestort in een gebiedsfonds, maar de discussie blijft. Draagvlak is ook niet dat iedereen het er mee eens is.'
Hoe hoog de nieuwe molens worden is nog onduidelijk. 'De keuze voor de turbine is aan de ontwikkelaars', zegt Homan. 'Maar wij leggen hen wel op met de best beschikbare techniek te werken, zodat bijvoorbeeld de geluidsoverlast zo klein mogelijk is.'