Delfzijl, Appingedam en Loppersum nemen dit jaar nog besluit over fusie

Het herindelingsonderzoek naar de gevolgen van de fusie tussen de gemeenten Delfzijl, Appingedam en Loppersum is afgerond.
Het onderzoek zou eerst halverwege juni klaar zijn, zodat de drie raden er in september over konden vergaderen. Maar de uitkomsten worden nu met enige vertraging op dinsdag 26 september aan de drie gemeenteraden gepresenteerd. Op de oorzaak van de vertraging willen de drie gemeentebesturen niet ingaan.  

Bijeenkomst 
Tijdens een gezamenlijke bijeenkomst worden alle raadsleden door de onderzoekers bijgepraat over de uitkomsten van het onderzoek. De onderzoekers hebben onder meer gekeken naar de financiële gevolgen van het huwelijk, de identiteit van de gemeente en de doelstellingen voor de komende tien jaar.

Advies
Het onderzoek is uitgevoerd in opdracht van de drie burgemeesters en gemeentesecretarissen. De uitkomsten worden als advies aan de gemeenteraden gepresenteerd, zodat ze op basis daarvan een besluit kunnen nemen.

Besluit
Dat besluit volgt hoogstwaarschijnlijk op donderdag 16 november tijdens een speciaal ingelaste raadsvergadering. De drie raden vergaderen dan tegelijkertijd over het herindelingsonderzoek. Officieel moet het presidium van de drie gemeenten nog akkoord gaan met deze datum. Deze commissie, bestaande uit raadsleden, bepaalt namelijk de agenda van de gemeenteraad. 

Eemshaven als bruidsschat?
In alledrie gemeenten lijkt het erop dat er een meerderheid is voor de fusie. In Loppersum loopt alleen de ChristenUnie nog niet echt warm. In Appingedam wil Gemeentebelangen eerst de uitkomsten van het onderzoek afwachten. Dat geldt ook voor Lijst Stulp in Delfzijl, die daarnaast samen met de lokale VVD-fractie wil kijken of de nieuw te vormen gemeente de Eemshaven als bruidsschat erbij kan krijgen. Maar de gemeente Eemsmond, waar de haven bij hoort, en de provincie Groningen hebben al aangegeven dat dat niet gaat gebeuren. 

Weinig keuze
Verder zijn nagenoeg alle partijen het in ieder geval met elkaar eens dat ze weinig keuze hebben. Na het mislukken van de supergemeente G7 bleef alleen de DEAL-optie met de gemeente Eemsmond over. Tot die gemeente uiteindelijk haar eigen weg koos en met de gemeenten Bedum, De Marne en Winsum samensmolt tot de nieuw te vormen gemeente Het Hogeland.

Lees ook:
Politieke kopstukken bespreken huwelijkse voorwaarden fusiegemeente
Loppersum spreekt zich uit voor DAL-fusie
Fractievoorzitters zien DAL-fusie wel zitten
DAL-gemeenten fuseren op zijn vroegst in 2020
- Alles over de gemeentelijke herindelingen in Groningen
Meer over dit onderwerp:
herindeling Appingedam, Delfzijl, Loppersum
Deel dit artikel:

Recent nieuws