Echtpaar uit Bourtange wint rechtszaak over uitzending Alberto Stegeman (update)

De man is volgens de rechter door de aflevering 'in een verkeerd daglicht gezet'
De man is volgens de rechter door de aflevering 'in een verkeerd daglicht gezet' © Stegeman (ANP) Tom Jutte (Flickr)/Beeldbewerking RTV Noord
Het echtpaar uit Bourtange dat een rechtszaak aanspande tegen het SBS6-programma 'Stegeman op de bres', heeft van de rechter gelijk gekregen.
De man van het echtpaar voelt zich door het programma van Alberto Stegeman in een verkeerd daglicht gezet.

125.000 euro

De man beheerde de bankzaken van zijn moeder. In het programma wordt verteld dat hij haar hierbij voor 125.000 euro zou hebben opgelicht. Volgens de rechter heeft SBS Broadcasting de zaak te eenzijdig belicht.

Excuses

op televisie

De zender moet van de rechter op televisie een rectificatie uitzenden, waarbij de volgende tekst in beeld moet staan:
'SBS is door de rechter veroordeeld tot rectificatie. In de uitzending hebben wij ten onrechte een geschil tussen moeder/zus en zoon eenzijdig belicht. Ten onrechte is de zoon neergezet als een persoon die van zijn oude zieke moeder grote geldbedragen heeft gestolen. SBS heeft met met het uitzenden van deze aflevering onrechtmatig gehandeld ten opzichte van de zoon.'

De rectificatie moet ook 103 dagen lang op de website van de zender staan. Dat is net zo lang als de uitzending van Stegeman op de Bres online stond.

Hoger beroep

De man eiste ook een schadevergoeding van 10.000 euro, maar dat verzoek is door de rechter afgewezen. SBS Broadcasting moet wel de proceskosten betalen.
De partijen kunnen in hoger beroep. Maar dan nog moet die rectificatie worden getoond op tv, begeleid door gesproken woord.

Voorbeeld

Advocaat Jonatan Faas van het echtpaar is tevreden met de uitspraak. Hij denkt dat dit vonnis een voorbeeld kan zijn voor dergelijke programma's als 'Stegeman op de bres'.
Het filmen met een verborgen camera kan ook grensoverschrijdend zijn, zoals nu is gebeurd, vindt de raadsman. 'Journalistieke vrijheid is niet onbeperkt. Deze uitzending was schadelijk voor mijn cliënt en zijn vrouw. Dit gaat veel te ver'.
Of hier nog een aangifte uitrolt, kan de raadsman nu nog niet zeggen.