Dubbel succes voor trainer Helmantel bij WK ploegentijdrit

Wielerploeg Team Sunweb heeft met Groningse begeleiding twee wereldtitels veroverd bij het WK ploegentijdrit in het Noorse Bergen. Zowel de dames- als mannenploeg wordt begeleid door trainer Adriaan Helmantel uit Westeremden.

Team Sunweb met daarin de Nederlanders Tom Dumoulin, Wilco Kelderman en Sam Oomen was de snelste op het parcours in Bergen over 42,5 kilometer. De tijdritspecialist uit Westeremden stond bij het team op het podium tijdens de huldiging.

Goed bezig
'We wisten dat we goed bezig waren, maar dit is echt onverwacht', zei een totaal verraste Dumoulin na afloop. 'Dit is dé teamwedstrijd van het jaar en die hebben we gepakt.'

Dumoulin beaamde dat het plan om lang met zes rijders bijeen te blijven succesvol was gebleken. 'We probeerden om bij elkaar te blijven tot na de lange klim en dat heeft op het einde goed uitgepakt.'

Podium
Sunweb bleef BMC acht seconden voor. Team Sky pakte brons op 22 seconden. Dumoulin en zijn ploeggenoten sloegen toe in het laatste deel van de tijdrit. Bij de tussenpunten klokten ze slechts de vierde en tweede tijd. BMC leek op weg naar de derde wereldtitel, maar moest in het laatste deel na de klim twaalf seconden toegeven. Regerend wereldkampioen Quick Step, met Niki Terpstra, eindigde als vierde op 35 seconden. LottoNL-Jumbo werd zevende op 1.19 minuut.

Ook de vrouwen van Sunweb pakten verrassend de wereldtitel. Zij rekenden af met titelverdediger Boels-Dolmans. Naast de motor van het team, Ellen van Dijk, bestond de vrouwenformatie uit Brand, Stultiens, Mackaij en Rivera. Het vijftal was twaalf seconden sneller dan de nummer twee.

Lees ook:
- 'Die lui snappen er natuurlijk helemaal niks van als wij Gronings praten'
- Helmantel loodst Kelderman naar tweede plek: 'Het invliegen is niet voor niets geweest'
- Trainer Helmantel viert Girowinst Dumoulin 'met roze tompoucen en rosé'
Meer over dit onderwerp:
sport BERGEN
Deel dit artikel:

Recent nieuws