Eemsmond staat miljoenen in de plus

Een meevaller voor de gemeente Eemsmond. Vorig jaar heeft de gemeente ruim 3,5 miljoen euro overgehouden, zo blijkt uit de inmiddels goedgekeurde jaarrekening over 2016.

Dat overschot komt voornamelijk door uitbreiding van de Eemshaven. Via de onroerende zaakbelasting (OZB) kwam ruim één miljoen euro extra binnen.

Daarnaast kreeg Eemsmond een kleine 1,7 miljoen euro voor de versterking en nieuwbouw van scholen vanwege de aardbevingen. Daar was bij de begroting nog geen rekening mee gehouden.

Achter de hand houden
De gemeente rekent zich niet meteen rijk: een deel van het geld wordt achter de hand gehouden om mogelijke tegenslagen op te vangen. Zo kunnen de inkomsten uit de OZB lager worden vanwege de gaswinning en aardbevingen.

Versterking
Daarnaast verwacht de gemeente de komende jaren extra geld uit te geven vanwege de versterking, sloop en nieuwbouw van woningen. Als ergens woningen worden gebouwd, moet er ook een weg naartoe. Die kosten komen in eerste instantie voor rekening van de gemeente.

Dorpen mooier maken
Ten slotte wil Eemsmond zeven ton investeren om de leefbaarheid in dorpen te vergroten, bijvoorbeeld door renovatie van dorpshuizen of het verbeteren van parkjes en wandelpaden.

Eind september geeft de gemeenteraad naar verwachting een definitieve klap op de jaarrekening en de daarmee gepaard gaande plannen.

Lees ook:
- Eemsmond wil meer geld voor azc-kosten
- Van Kardinge 2.0 tot blotevoetenpad: dit zijn de plannen voor Eemsmond
- Eemsmond stevent af op tekort van bijna één miljoen
Meer over dit onderwerp:
UITHUIZEN
Deel dit artikel:

Recent nieuws