'Inzet politiehonden in gevaar, vooral in het Noorden problemen'

© Jos Schuurman
In Noord-Nederland zijn veel problemen bij de snelle inzet van politiehonden. Dat zegt voorzitter van de Nationale Politiebond (NPB), Jan Struijs. De inzet zou volgens hem zelfs in gevaar zijn.
Volgens de bond zijn de gebieden die hondenbegeleiders moeten bestrijken te groot geworden sinds de komst van de Nationale Politie.
Daarnaast dreigen hondenbegeleiders ook nog eens hun dienstauto kwijt te raken. Dit speelt met name in Friesland. In Groningen moeten hondenbegeleiders al langer auto's delen, zegt de NPB.

Bezwaarprocedure

Ook uit de rest van het land komen veel klachten van hondenbegeleiders en agenten. In de regio Midden-Nederland zijn vier begeleiders een bezwaarprocedure gestart tegen het wegbezuinigen van de dienstauto's. De politiebonden steunen ze daarin.
'Uit Amsterdam komen er ook wel klachten, maar minder. Daar is het geografische gebied kleiner', zegt Struijs.

Langere aanrijtijden

In plaats dat ze voor de deur met de hond in hun dienstauto kunnen stappen, moeten de hondengeleiders nu veelal eerst naar opstapplaats om de dienstauto en de hond op te halen. Daardoor zijn de aanrijtijden langer geworden.

Tijdsverlies

De problemen doen zich vooral voor op het vlak van de-escalatie, zegt Struijs. 'Een hond voorkomt een hoop. We merken letterlijk dat één hond honderd man in bedwang kan houden.'
Ook rechercheurs moeten nu vaak langer wachten voordat speurhonden er zijn. 'Hoe eerder je ergens bent om te speuren, hoe beter. Maar tot nu toe is hier alleen sprake van tijdsverlies.'