Ruim zes miljoen voor scholing in aardbevingsgebied

Bernard ter Haar van het ministerie van Sociale Zaken (l)
Bernard ter Haar van het ministerie van Sociale Zaken (l) © RTV Noord/Goos de Boer
Groningers zonder baan opgelet. Het kabinet trekt 6,2 miljoen euro uit voor scholing voor banen in het aardbevingsgebied.
Dat heeft topambtenaar Bernard ter Haar namens minister Lodewijk Asscher van Sociale Zaken en werkgelegenheid bekendgemaakt in Delfzijl.
Het gaat om werk in de bouw- en technieksector. Die banen zijn gericht op het herstellen en versterken van woningen en gebouwen in het aardbevingsgebied.

Veel mensen nodig

De komende tijd moet er veel gebeuren op dit vlak. En daar zijn veel mensen bij nodig. Het geld wordt gebruikt om werkzoekenden tijdig te scholen in deze richting.
'De gezamenlijke inzet is dat Groningers zoveel mogelijk profiteren van deze mogelijkheden,' laat minister Lodewijk Asscher van Sociale Zaken en Werkgelegenheid weten.

1000-banenplan in Groningen

Groningse bestuurders en Nationaal Coördinator Groningen (NCG)  Hans Alders hadden het kabinet om extra geld gevraagd. Het maakt onderdeel uit van het eerder gepresenteerde 1000-banenplan voor de regio.
Makkelijk was het niet om het geld binnen te slepen aan het einde van de kabinetsperiode. 'Dat was heel lastig. Op zich zijn de regels helder. Geen nieuwe dingen en dan is het wel even duwen en trekken om dit voor elkaar te krijgen.' licht directeur-generaal  Ter Haar van het ministerie toe.
De regio is er blij mee. 'We hebben er met z'n allen hard voor gevochten,' zegt burgemeester Marijke van Beek van Eemsmond, namens de twaalf aardbevingsgemeenten.

Convenant

Zij en haar collega's ondertekenden maandag samen met haar collega's en Nationaal Coördinator Groningen (NCG) Hans Alders in Delfzijl een convenant over dit project.
De vraag is hoeveel banen deze extra miljoenen uiteindelijk opleveren. 'Dat is lastig te zeggen. Er is in elk geval afgesproken dat vijf procent van al het aan te besteden werk bij mensen zonder baan terecht komt.'