Meldpunt voor informatie over bodemvervuiling Ter Apel geopend

Er komt een meldpunt waarop mensen die 'waardevolle informatie' hebben over de bodemvervuiling onder het COA-terrein in Ter Apel dat kunnen melden. De site komt deze week online.

Daarnaast moet er nieuw onderzoek komen naar de bodem, lucht, water, gewas en de gebouwen op het terrein.

Dat meldt de onafhankelijke commissie onder leiding van oud-staatssecretaris Joop Atsma, die onderzoek doet naar de verontreinigde grond onder het asielzoekerscentrum.

Onderzoeksopdracht

Daarnaast heeft de commissie ook de onderzoeksopdracht geformuleerd waarmee het aan de slag gaat. 'De commissie heeft tot doel om een concreet advies te geven over de gezondheidsklachten in Ter Apel en hun mogelijke oorzaken, dan wel mogelijke oorzaken uit te sluiten. De commissie heeft verder tot doel aanbevelingen te doen met het oog op te nemen vervolgstappen.'

Naast Atsma bestaat de commissie uit Ivonne Rietjens, Paul Ulenbelt en Elske Mertens.

Klachten

Het COA maakt zich al geruime tijd zorgen over de gezondheidsklachten van kantoormedewerkers. Het kantoorpand in Ter Apel is ruim twee jaar geleden gebouwd. Sindsdien hebben werknemers geregeld bloedneuzen, hoofdpijn en prikkende ogen.

In de grond onder het gebouw zou in het verleden vervuilde grond zijn opgeslagen, maar een link met de klachten is tot op heden niet gevonden. De commissie-Atsma moet dat nu onderzoeken.

Onderzoek RTV Noord

Uit onderzoek van RTV Noord bleek eerder dit jaar dat het ministerie van Defensie de sanering van de vervuilde grond op het COA-terrein jarenlang voor zich heeft uitgeschoven.

Planning commissie

De commissie verwacht rond de jaarwisseling de resultaten van aanvullende onderzoeken te krijgen. Vervolgens komt er een vervolgplanning, voor het definitieve onderzoeksrapport gescheven wordt.

Lees ook:

- Provincie wil 'bovenop onderzoekscommissie COA Ter Apel zitten'
- Joop Atsma leidt onderzoek naar gezondheidsklachten COA Ter Apel
- Reconstructie: bodemverontreiniging Ter Apel nooit voortvarend aangepakt

Meer over dit onderwerp:
TER APEL
Deel dit artikel:

Recent nieuws