Nipte meerderheid stemt voor zonnepark bij Harpel

De kogel is door de kerk: een nipte meerderheid van de gemeenteraad van Vlagtwedde heeft groen licht gegeven voor het zonnepark bij Harpel. De raad vond verschillende bezwaren van buurtbewoners van het park niet belangrijk genoeg om de plannen voor het 100 hectare grote zonnepark af te blazen.
Zeven raadsleden stemden tegen, negen raadsleden stemden voor het plan.

Groene partijen tegen

Opvallend is dat de twee 'groene partijen' in de Vlagtwedder raad tegen hebben gestemd. Zowel de Partij voor de Dieren als GroenLinks hekelen de manier waarop het zonnepark tot stand is gekomen.
'We zijn een groot voorstander van de energietransitie, maar ik ben erg boos over de manier waarop dit gegaan is. Omwonenden van het park zijn erg laat geïnformeerd over het plan, en ook wij als gemeenteraad waren pas laat op de hoogte. Dat vind ik ook echt verwijtbaar aan het college', zegt GroenLinks-raadslid René Kriek.

'Erg lastige keuze'

CDA-fractievoorzitter Herma Hemmen vond het erg lastig een beslissing te maken. 'Maar laten we eerlijk zijn: de wereld staat in brand. Ook wij, als gemeente Vlagtwedde, moeten meehelpen de klimaatverandering tegen te gaan.'

Verdeling in PvdA

Het feit dat de keuze moeilijk is, blijkt ook uit de verdeeldheid van de PvdA in de stemming om het zonnepark. Fractievoorzitter Richart Joling stemde tegen, terwijl zijn twee fractiegenoten voor stemden. Joling zegt in zijn lange politieke loopbaan 'nog nooit zo'n moeilijke keuze als deze' te hebben gemaakt.

Lokale werkgelegenheid

Voor de andere twee raadsleden van de PvdA was het belangrijk dat mensen uit de omgeving van Westerwolde kunnen profiteren van extra werkgelegenheid, bijvoorbeeld in het onderhoud van het zonnepark. 'Dat is door investeerder Powerfield toegezegd, wat voor mij de reden is dat ik heb ingestemd', zegt raadslid Willem Hoftijzer. 

Stappen in de duurzaamheid

Wethouder Seine Lok (CDA) is blij dat het zonnepark er komt: 'Ik vind het ontzettend belangrijk dat we als gemeente stappen maken in de duurzaamheid, en dat we oog hebben voor de problemen in de wereld. Ik ben blij dat we daar als gemeente ons steentje aan kunnen bijdragen.'

Geldigheid vergunning

Hoewel de weg voor investeerder Powerfield nu dus vrij is om subsidie aan te vragen en het zonnepark te bouwen, is het nog niet duidelijk wanneer het park gebouwd zal worden.
Gemeentebelangen-raadslid Paul Timmersmans vroeg zich dan ook af hoelang de bouwvergunning die wordt gegeven geldig blijft. Wethouder Lok zei hierop dat 'de bouwvergunning eindig moet zijn', maar noemde nog geen exacte datum of termijn.