Ouders omgekomen militair: 'Hier is sprake van dood door schuld' (update)

Henry Hoving
Henry Hoving
'Schrijnend' en 'niet te filmen'. Zo noemen de ouders van Henry Hoving de conclusies van het rapport van de Onderzoeksraad voor Veiligheid (OVV). Hun zoon is één van de twee Groninger militairen die vorig jaar omkwamen bij een oefening in Mali.
Volgens het donderdag verschenen rapport is Defensie 'ernstig tekort geschoten' in de zorg voor de veiligheid van Nederlandse militairen in Mali.

'Ze zijn gewoon vermoord'

De gebruikte granaat had volgens de Onderzoeksraad zwakke plekken in het ontwerp. Dit werd Hoving en zijn collega Kevin Roggeveld uit Groningen fataal. 'Daardoor is er sprake van dood door schuld', stellen de ouders van Hoving. 'Dit is alles behalve een bedrijfsongeval. We vinden het ongelooflijk dat Defensie het leven van haar eigen militairen op het spel zet.'
'Het steekt dat er bewust voor is gekozen om de jongens met onveilig materiaal op pad te sturen. Daarom is er sprake van grove nalatigheid, ze zijn gewoon vermoord', zegt moeder Greetje Groenbroek.

Moeder Greetje is woest en doet hieronder haar relaas

Kanttekeningen

Eerder deze week hoorde Groenbroek dat het ministerie kanttekeningen had bij het conceptrapport van de OVV. 'Toen zei ik al: wat moet daar dan wel in staan dat er zoveel commentaar op wordt geleverd. Maar dat begrijp ik nu wel...'
Groenbroek moet de commentaren van het ministerie nog lezen. 'De OVV heeft het commentaar naast zich neergelegd dus ik ben heel benieuwd wat daar in stond.' Het lukt haar nog niet die stukken te lezen: 'Het is allemaal nog te vers, ik ben veel te opgefokt om daar de rust voor te nemen', besluit Greetje.

Openheid van zaken

Ook minister Jeanine Hennis-Plasschaert van Defensie reageerde donderdag op het kritische rapport. Zij zegt 'volledige openheid van zaken' toe aan de nabestaanden en Defensiemedewerkers. Hennis laat weten de aanbevelingen van de OVV over te nemen.