Kamervragen over gasvondst bij Schiermonnikoog

De SP heeft Kamervragen gesteld over de grote gasvondst, twintig kilometer boven Schiermonnikoog.

De partij wil niet dat dit gas zomaar gewonnen wordt. 'Wij vinden dat er geen nieuwe putten geopend moeten worden zonder dat er eerst een afbouwplan komt', laat Tweede Kamerlid Sandra Beckerman weten. Het moet volgens haar inzichtelijk worden gemaakt hoe Nederland van het gas af kan.

Onderzoek

Mocht er toch nog gas nodig zijn, dan wil de partij dat dit gewonnen wordt op een plek waar dat het minst pijn doet. Bovendien moet dat uitvoerig worden onderzocht.

De partij wil van minister Henk Kamp weten of er plannen zijn om dit gas te winnen en wat dit voor gevolgen heeft voor de zeebodem. De partij vindt dat dit uitgebreid onderzocht moet worden.

Debat

Ook GroenLinks heeft de kwestie onder de aandacht gebracht. Die partij wil dat er aanstaande donderdag over gedebatteerd wordt. Dan staat een debat over de import van gas op de agenda.

Het gaat waarschijnlijk om een veld van zestig miljard kubieke meter dat is gevonden boven het eiland.

Tegen

Donderdag heeft de gemeente Schiermonnikoog al laten weten gaswinning niet meer van deze tijd te vinden. Men is dan ook tegen de gasboring. Ook de Waddenvereniging wil dat niet deze 'oude energiebron' naar boven gehaald wordt.

Lees ook:

- Schiermonnikoog: 'Gaswinning is niet meer van deze tijd'
- Nieuw gasveld gevonden ten noorden van Schiermonnikoog
- 'Waddengebied dreigt te verdrinken door bodemdaling'
- Kamp: 'Geen proefboringen meer in de Waddenzee'

Meer over dit onderwerp:
Den Haag
Deel dit artikel:

Recent nieuws