'Artsen zeggen dat Geuko is uitbehandeld, maar wij denken daar anders over' (update)

© Familie Van Lang
De ouders van Geuko zitten met de handen in het haar. De artsen van de Duitse revalidatiekliniek waar het vijfjarige jochie momenteel is, vinden dat hij is uitbehandeld.
'Zelf denken we daar anders over. Wij geloven dat het nog wel beter kan', vertelt moeder Gerda van Lang. Zij is de afgelopen maanden samen met haar andere zoon thuisgebleven in Winschoten, terwijl haar man Gert Jan in Duitsland bij Geuko is. 'Dat is ontzettend zwaar voor ons allemaal.'

Elektrostimulatie

Wat vorig jaar begon als een simpele verkoudheid, bleek later een polio-achtig virus te zijn. Binnen 48 uur lag Geuko op de Intensive Care van het UMCG. Hij is verlamd en kan niet meer zelfstandig ademen.
De ouders van de jongen hebben hun hoop gevestigd op een behandeling in Amerika. 'Daar werken ze met elektrostimulatie. Er zijn meerdere kinderen die hetzelfde virus als Geuko hebben opgelopen. Zij worden behandeld en kunnen bijvoorbeeld weer lopen of zelfstandig ademen.'

Inzamelingsacties

De zorgverzekeraar vergoedt deze behandeling niet. En dat betekent dat de familie het geld zelf bij elkaar moet zien te krijgen. 'In totaal hebben we 250.000 euro nodig. Daarvan is nu zo'n 70.000 opgehaald.'
Vrijdagavond vond het benefietconcert plaats dat Pé en Rinus hadden georganiseerd. Het is er één van vele acties voor Geuko. 'Echt hartverwarmend', vindt moeder Gerda. 'Dat al die mensen voor ons in actie komen, dat is zo fijn.'
Mochten de inzamelingsacties niet toereikend blijken, dan wil de familie zorgen dat Geuko de best mogelijke zorg in Nederland krijgt, aldus Gerda van Lang.

Meer testen

Zaterdag werd ook bekend dat ziekenhuis UMCG pleit voor meer testen op het Enterovirus D68, het virus dat ook Geuko heeft getroffen.
EV-D68 veroorzaakt normaalgesproken alleen een verkoudheid, maar in enkele gevallen tast het het ruggemerg aan, waardoor kinderen verlamd kunnen raken.

Diagnose moeilijk te stellen

De diagnose is moeilijk te stellen, aldus Arts-microbioloog Coretta Van Leer en viroloog Bert Niesten van het UMCG. Daarom pleiten zij er voor om veel meer te testen op de aanwezigheid van dit virus bij verkoudheidsverschijnselen bij kinderen.
Tot op heden is er geen meldingsplicht voor de verlamming die door dit virus wordt veroorzaakt; de artsen willen dat dit wel verplicht wordt, om daarmee in Europees verband meer zicht te krijgen op het aantal kinderen dat getroffen is.