Hennis biedt excuses aan aan nabestaanden Mali-militairen

Minister van Defensie Hennis-Plasschaert heeft contact gehad met de nabestaanden van de omgekomen Mali-militairen Henry Hoving (29) uit Winschoten en Kevin Roggeveld (24) uit de stad Groningen.

In de gesprekken heeft Hennis haar excuses aangeboden voor de gebeurtenissen in Mali.

Materiaal deugde niet

Hoving en Roggeveld kwamen vorig jaar in Mali om het leven bij een mortierongeluk. Deze week kwam de Onderzoeksraad voor Veiligheid (OVV) met een vernietigend rapport over de gebeurtenissen.

Het materiaal deugde niet en Defensie had dat kunnen en moeten weten. Ook zijn er fouten gemaakt bij de verzorging van een derde Groningse militair, die bij het ongeluk zwaargewond raakte.

Menselijke kant

Hennis nam na het verschijnen van het rapport vrijdagavond contact op met de nabestaanden. 'Ze heeft gezegd dat het haar verschrikkelijk spijt dat het allemaal zo gelopen is. Laat ik het zo stellen: ze heeft haar menselijke kant getoond, maar dat verandert niets aan hoe wij erover denken. We blijven bij wat we hebben gezegd', laat Greetje Groenbroek, de moeder van Hoving weten.

De nabestaanden hebben advocaat Michael Ruperti in de arm genomen. Ze overwegen een rechtszaak tegen Defensie aan te spannen. Ze vinden de gemaakte fouten onvergeeflijk.

Ongeloof

Jennifer Schouten, de weduwe van Hoving, voelde voornamelijk veel ongeloof toen ze dit hoorde.

'Ik kon er niet bij dat dit uit het rapport kwam. Ik heb Defensie altijd gezien als een mooi bedrijf dat goed is voor haar werknemers. Maar als je instaat voor veiligheid voor een ander moet je er in eerste instantie voor zorgen dat je personeel veilig kan werken. Met goede spullen', vertelt ze tegen Nieuwsuur.

Lees ook:

- Hennis stelt onderzoek in naar mogelijke nalatigheid bij dood Mali-militairen
- Commandant zegt sorry tegen nabestaanden 'Mali-militairen'
- Asscher: minister kan aftreden om rapport 'Mali'
- Reconstructie: dit ging er mis bij het dodelijke mortierongeluk in Mali
- Minister: plicht om herhaling dodelijk mortierongeluk te voorkomen
- Defensie schoot ernstig tekort na dodelijk mortierongeluk

Meer over dit onderwerp:
mortierongeluk WINSCHOTEN
Deel dit artikel:

Recent nieuws