Provinciebestuur praat volgende week over storten SP-salarissen in partijkas

Het Groninger provinciebestuur praat volgende week over het salaris van SP-gedeputeerde Eelco Eikenaar en de vergoedingen van de acht SPStatenleden, die voorlopig in de partijkas worden gestort.

Dat zegt een woordvoerder van Gedeputeerde Staten.

Plasterk adviseerde samen met het Interprovinciaal Overleg en de Vereniging van Nederlandse Gemeenten, om de betalingen niet meer aan de SP te doen maar aan de politici. Wie vervolgens de partijkas wil spekken, moet dat zelf doen.

Rechtszaak

Aanleiding voor het advies van Plasterk is een vonnis van de rechter over de situatie in de gemeente Noordoostpolder. Daar eist de SP dat de vergoedingen direct naar de rekening van de landelijke SP worden gestuurd. Dat weigerde het gemeentebestuur, en die betaalde aan de raadsleden zelf. De lokale SP-fractievoorzitter spande daarop een rechtszaak aan, maar verloor die.

'Politieke pesterij'

Dat vonnis geldt alleen voor die gemeente. Plasterk wil het nu voor alle overheden duidelijk krijgen. De SP is niet te spreken over het initiatief van Plasterk en spreekt van 'een bewuste partijpolitieke aanval op de SP-Solidariteitsregeling'. En zelfs van 'politieke pesterij'.

Op de lange baan

Het Groningse provinciebestuur heeft de brief van Plasterk met zijn advies ontvangen en praat er volgende week over, meldt de provinciewoordvoerder. 'Of de provincie het advies overneemt, is nog afwachten. We gaan er met open vizier in', aldus de woordvoerder.

Rijkste partij

Bestuurders en politici van de SP zijn verplicht hun salaris of vergoeding naar de partij over te maken. In de praktijk doen provincies en gemeenten dat rechtstreeks. Bestuurders krijgen een modaal salaris weer terug van de SP, raadsleden krijgen volgens het blad Binnenlands Bestuur maar een kwart van hun raadsvergoeding terug. De rest gaat naar de partij zelf.

Wie in de partijkas van de SP laat storten en er maar een deel van terugkrijgt, kan het deel dat bij de partij blijft hangen wel aftrekken van de belasting. SP-bestuurders en politici verdienen dus het minst, maar zijn voor het de samenleving wel het duurst.

Lees ook:

- Eikenaar: 'Versterkingsoperatie dreigt te verzanden'
- Gedeputeerde Eikenaar: 'Kamp duidelijk gemaakt waar de problemen liggen'
- Eikenaar over kabinetsformatie: 'Onze boodschap is glashelder'

Meer over dit onderwerp:
rechtszaken GRONINGEN
Deel dit artikel:

Recent nieuws