Kamer oordeelt keihard over minister Hennis in Mali-debat

De Tweede Kamer velt een keihard oordeel over minister Jeanine Hennis-Plasschaert van Defensie (VVD). Haar toekomst als minister hangt aan een zijden draad.

De Kamer debatteert dinsdag met de minister over het ongeluk met een mortier in Mali, waarbij in juli 2016 twee Groninger militairen om het leven kwamen en één Groninger militair zwaargewond raakte. Uit een rapport van de Onderzoeksraad voor Veiligheid (OVV) blijkt dat Defensie 'ernstig tekortgeschoten' is in de zorg voor de veiligheid van de militairen.

Verantwoording

De minister wil verantwoording aan de Tweede Kamer afleggen over het ongeluk, alvorens conclusies te trekken over haar eigen positie. Dat zei ze dinsdag voorafgaand aan het debat. 'Ik ga verantwoording afleggen', aldus Hennis. 'Daarvoor ben ik hier in de Kamer, zoals het hoort.'

De meningen van de Kamerfracties

Alle Kamerfracties hebben spreektijd aangevraagd voor dit debat. VVD-Kamerlid Han ten Broeke trapt af en spaart zijn 'eigen' minister niet. Zijn partij is geschrokken van het rapport van de OVV. 'Er is hier aaneenschakeling van vermijdbare fouten gemaakt. Dat is onverteerbaar', aldus Ten Broeke.

De SP vraagt zich af of de minister de Kamer verkeerd heeft geïnformeerd. Kamerlid Sadet Karabulut: 'Hoe is het mogelijk dat de missie in Mali is verlengd, terwijl het daar niet veilig was? De minister heeft wel gezegd dat het veilig was, heeft zij de Kamer verkeerd geïnformeerd?'

Volgens de PVV heeft Defensie onder het bewind van deze minister haar zaken niet op orde. Kamerlid Gabriëlle Popken dreigt met een motie van wantrouwen.

Henk Krol van 50PLUS vraagt zich af waarom de menselijkheid van Hennis zo laat komt.

Isabelle Diks van GroenLinks vindt dat er orde op zaken moet worden gesteld bij Defensie.

D66

-Kamerlid Salima Belhaj wil een verandering in de structuur en organisatie van Defensie. Zij vraagt zich af of er bij Defensie zelf voldoende kennis in huis is om dit te realiseren.

Joël Voordewind van de ChristenUnie constateert dat er te weinig financiële middelen zijn voor de ambities van Defensie. 'Het lerend vermogen is ver te zoeken bij Defensie. Alle rode seinen zijn genegeerd', aldus het Kamerlid.

Raymond Knops van het CDA vraagt zich, net als de andere fracties, af waarom de minister pas afgelopen vrijdag veiligheidsmaatregelen heeft aangekondigd, terwijl ze het OVV-rapport met ernstige conclusies al drie maanden in haar bezit had.

Elbert Dijkgraaf van de SGP wijst ook op de structurele problemen bij Defensie. 'De minister heeft nu de taak verantwoording af te leggen.'

'Niemand heeft nog vertrouwen in deze minister', zegt Selçuk Öztürk van de fractie DENK. Volgens hem hebben zelfs de militairen geen vertrouwen in hun eigen minister. Zijn advies aan Hennis-Plasschaert is: 'Maak plaats voor een nieuwe minister'.

Femke Merel Arissen van de Partij voor de Dieren noemt de houding van de minister 'beschamend'. 'Deze minister heeft niet opgetreden, maar ze is ook niet afgetreden. Ze is niet geschikt voor dit kabinet of een komend kabinet.' Bovendien zijn volgens de PvdD de excuses van de minister aan de nabestaanden 'too little, too late'.

Kirsten van den Hul van de PvdA wil een onderzoek naar de organisatie van Defensie.

Thierry Baudet van het Forum voor Democratie betreedt het spreekgestoelte in een militaire outfit. Kamervoorzitter Khadija Arib laat weten dat ze dit niet gepast vindt. Baudet pleit voor een kenniskabinet met competente mensen. 'Deze minister heeft schromelijk gefaald. Zij moet van het politieke toneel verdwijnen en nooit meer terugkomen.' Als ze zelf niet opstapt, dient Baudet een motie van wantrouwen in.

Je kunt het debat live volgen via NPO Politiek.
De NOS houdt een liveblog bij over het Kamerdebat.

Lees ook:

- Kondigt minister Hennis haar vertrek aan tijdens Mali-debat?

Meer over dit onderwerp:
mortierongeluk DEN HAAG
Deel dit artikel:

Recent nieuws