Dijkhoff volgt Hennis op als minister van Defensie

Klaas Dijkhoff neemt de taken van Jeanine Hennis over als minister van Defensie. Hennis trad dinsdagavond af, als gevolg van het kritische rapport over de dood van de Groninger militairen Kevin Roggeveld en Henry Hoving in Mali.

Dijkhoff (VVD) is in het kabinet al staatssecretaris van Veiligheid en Justitie.

Niet lang

Lang zal Dijkhoff zijn nieuwe functie niet bekleden. De verwachting is dat de formerende partijen volgende week hun regeerakkoord afronden. Daarna moeten er nog kabinetsposten worden verdeeld en ingevuld, maar meer dan enkele weken zal dat waarschijnlijk niet duren.

Rol volgend kabinet

Bij aanvang van de formatie woensdag wilden de onderhandelaars niet ingaan op wat het vertrek van Hennis, en de benoeming van Dijkhoff, eventueel betekent voor een volgend kabinet. 'Dit is de stap die nu nodig is om te zorgen dat het demissionaire kabinet kan blijven functioneren op alle posten', zei VVD-fractievoorzitter Halbe Zijlstra. 'Wat het voor hierna betekent is voor hierna.' Ook premier Mark Rutte merkte op dat het belangrijk is dat Defensie een 'voltijdsbewindspersoon' heeft.

Alexander Pechtold (D66) en Gert-Jan Segers (ChristenUnie) benadrukten dat de toekomst van Hennis en Dijkhoff vooral een zaak van de VVD is. 'Ik ga rustig afwachten', zei Pechtold. 'Maar het is veel te vroeg na gisteravond om er überhaupt over te praten.'

Lees ook:

- Moeder Henry Hoving: 'Met aftreden Hennis en Middendorp houdt het voor ons niet op'
- Advocaat nabestaanden Hoving en Roggeveld: 'Goed dat Hennis aftreedt'
- Minister Hennis treedt af om dodelijk mortierongeval Mali
- Alle berichten over het mortierongeluk

Meer over dit onderwerp:
mortierongeluk DEN HAAG
Deel dit artikel:

Recent nieuws