Drones mogen vliegen vanaf Groningen Airport Eelde

Groningen Airport Eelde krijgt als eerste luchthaven in Europa toestemming om met drones te vliegen. Dat heeft het ministerie van Infrastructuur en Milieu besloten.
Met drones kunnen onder meer pakketjes snel worden bezorgd door heel Noord-Nederland. Zo is er al geëxperimenteerd met medicijnvervoer naar de Waddeneilanden. Ook andere vormen van pakketbezorging zijn mogelijk.

Inspecties

Verder gaat het ook om inspecties vanuit de lucht door waterschappen, Staatsbosbeheer en de politie. Voordat de drones de lucht in kunnen, moet er nog het nodige worden getest. Dat zal vanaf maart volgend jaar gebeuren.
Particulieren mogen niet vliegen met drones vanaf Eelde, benadrukt luchtvaartmanager Onno de Jong.

Geen pretvluchten

'Het gaat zeker niet om pretvluchten. Er komen strenge afspraken over wie mogen vliegen met de drones.'
En er mag alleen gevlogen worden met gecertificeerde drones. 'We moeten voorkomen dat discussie ontstaat over veiligheid. Die veiligheid staat te allen tijde voorop.'

Prachtige kansen

Het initiatief om het vliegveld te ontwikkeling tot centrum voor dronetoepassingen te maken komt van de provincie Drenthe. 'Wij verwachten hier heel veel van. Dit biedt prachtige kansen voor Noord-Nederland', vindt de Drentse gedeputeerde Henk Brink.
De Jong is ook blij met de toestemming van het ministerie. 'Het is een heuglijke dag voor ons vliegveld.'