'Grond rondom kunstgrasvelden is sterk verontreinigd'

De grond langs kunstgrasvelden is op sommige plekken verontreinigd met zware metalen. Dat blijkt uit onderzoek van het tv-programma ZEMBLA.

Sportveldenadviseur Jan Willem Boon onderzocht tien velden in verschillende gemeenten en vond onder andere zink en kobalt in de grond.

Geen controle

Tien jaar geleden werd volgens hem toestemming gegeven voor het gebruik van rubbergranulaat in de velden. De 'waterschapsbeheerders' zouden de effecten op het milieu moeten controleren, zegt hij. ZEMBLA ontdekte dat dit de afgelopen tien jaar niet is gebeurd.

'Gemeente moet saneren'

Gemeenten zijn bij wet verplicht de vervuilde bodem te saneren, stelt bodemdeskundige Theo Edelman. Saneren kost tot 100.000 euro per veld.

Afbeelding

Verontreiniging onder de velden

Ook de grond onder sommige kunstgrasvelden is volgens het onderzoek van ZEMBLA verontreinigd. Het gaat om velden die zijn aangelegd met vermalen autobanden en lava en/of zand. Hiervan liggen er 1800 in ons land. Voor hockey, voetbal en korfbal.

Onderzoek van het RIVM

Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) wil de milieurisico's onderzoeken naar aanleiding van de bevindingen van het tv-programma. Dit tot tevredenheid van de Vereniging Sport en Gemeenten, die in de regel de uitkomst van het RIVM-onderzoek als leidraad gebruikt.

De bevindingen zijn woensdagavond om 21.15 uur in ZEMBLA te zien op NPO 2.

Lees ook:

- Ouders geven dertien voetballertjes kunstgrasverbod
- Veendam 1894 adviseert leden niet op kunstgras te spelen
- Gemeente Groningen wacht Zembla over kunstgras af
- 'Rubberkorrels op kunstgrasveld zijn mogelijk toch gevaarlijk'
- Hier liggen de kunstgrasvelden in onze provincie

Meer over dit onderwerp:
sport GRONINGEN
Deel dit artikel:

Recent nieuws