PVV laat Westerwolde tóch links liggen (update)

De PVV doet toch niet mee aan de herindelingsverkiezingen in Westerwolde op 22 november 2017. Dat zegt Ton van Kesteren, die namens de PVV in de Provinciale Staten zit. De PVV kon volgens Van Kesteren niet voldoende geschikte kandidaat-raadsleden vinden voor de kandidatenlijst voor Westerwolde.

De partij heeft afgelopen maandag, toen de uiterste inleverdatum was, geen kandidatenlijst ingeleverd. Hierdoor is deelname aan de verkiezingen uitgesloten. Dat bevestigt gemeente Vlagtwedde.

Eerste gemeente na Almere en Den Haag

Na Almere en Den Haag was Westerwolde de eerste gemeente waar de partij van Geert Wilders aan de gemeenteraadsverkiezingen mee wilde doen. Wilders twitterde op 5 april dat de PVV in zestig gemeenten mee wilde doen.

Westerwolde zou hiervan de eerste gemeente zijn, omdat de gemeente ontstaat uit de samenvoeging van de huidige gemeenten Bellingwedde en Vlagtwedde.

Oldambt, Pekela en Delfzijl

Daardoor gaan inwoners in die gemeenten eerder naar de stembus dan reguliere gemeenten, die pas op 21 maart volgend jaar stemmen. In de Groninger gemeenten Oldambt, Pekela en Delfzijl wil de PVV op die dag meedoen aan de gemeenteraadsverkiezingen.

Acht partijen willen wel meedoen

Acht andere partijen willen wel meedoen aan de verkiezingen. Het CDA, de ChristenUnie, D66, Gemeentebelangen Westerwolde, GroenLinks, de Partij van de Arbeid, de Partij voor de Dieren en de VVD hebben wel een kandidatenlijst ingeleverd. Deze partijen hebben de komende dagen de tijd om al het papierwerk in orde te maken. Mocht dit niet het geval zijn, dan kunnen er nog partijen afvallen.

Herindelingen

De nieuwe gemeente Westerwolde ontstaat op 1 januari 2018. Dan gaan de gemeenten Vlagtwedde en Bellingwedde samen. Westerwolde is overigens niet de enige herindelingsgemeente: op 1 januari gaan ook Hoogezand-Sappemeer, Menterwolde en Slochteren samen. Zij vormen dan Midden-Groningen.

Een jaar later, op 1 januari 2019, ontstaan de gemeenten Westerkwartier (Zuidhorn, Leek, Grootegast, Marum en het Middag-Humsterland) en Het Hogeland (Bedum, Eemsmond, De Marne en Winsum).

Lees ook

- PVV: 'Kans op deelname in Westerwolde groter dan vijftig procent'
- PVV: We gaan in Westerwolde voor minimaal drie zetels'
- PVV wil meedoen in vier Groninger gemeenten
- Alles over de herindeling

Meer over dit onderwerp:
herindeling Vlagtwedde
Deel dit artikel:

Recent nieuws