FrieslandCampina en protestboer Gommer komen er nog steeds niet uit

Melkveehouder Henk Gommer in Zevenhuizen vangt opnieuw bot bij FrieslandCampina. De Zuivelcoöperatie blijft van mening dat alle aangesloten boeren hun Kringloopwijzer moeten invullen.

In de Kringloopwijzer moeten de boeren bijhouden hoeveel minerale afvalstoffen op hun bedrijf worden geproduceerd. Gommer weigert aan die verplichting te voldoen, omdat hij dat overbodige rompslomp vindt.

Grondgebonden

Gommer is een 'grondgebonden' boer, wat inhoudt dat hij alle mest die hij produceert, op zijn eigen grond kan uitrijden.  Maar FrieslandCampina vindt toch dat ook Gommer de Kringloopwijzer moet invullen, omdat dat nodig is voor 'de verdere verduurzaming van de zuivelketen'.

Om tafel zonder resultaat

Gommer had zijn hoop gevestigd op de ledenvergadering van de zuivelcoöperatie. Met steun van ander leden slaagde hij erin het onderwerp op de agenda te krijgen. Maar het bestuur houdt voet bij stuk.

Dinsdagavond hebben Gommer en Frans Keurentjes, de bestuursvoorzitter van FrieslandCampina, om de tafel gezeten, zonder resultaat.

Minder geld

De strijd tussen beide kemphanen liep afgelopen zomer zo hoog op, dat het zuivelbedrijf weigerde nog lang de melk van Gommer op te halen. Later werd deze maatregel teruggedraaid, maar sindsdien krijgt Gommer slechts een deel van het geld, waar hij normaal gesproken recht op heeft.

A-ware

Gommer gaat voorlopig door met het niet invullen van de Kringloopwijzer. Ondertussen speelt hij met de gedachte over te stappen naar concurrent A-ware. 'Maar ik kan wel wat willen, maar ze moeten me daar wel willen hebben'. Maar A-ware heeft de Kringloopwijzer toch ook verplicht gesteld? Gommer: 'Ik heb daar bij een particuliere onderneming als Aware meer vrede mee dan bij een coöperatie waar ik onderdeel van ben, dat die mij dat verplicht. Daar krijg ik toch wat meer afkeer van'. 

Lees ook:

- Protestboer Gommer krijgt weer melkgeld
- Melkveehouders springen in de bres voor 'protestboer' Gommer
- Boer uit Zevenhuizen laat uit protest melk weglopen

Meer over dit onderwerp:
ZEVENHUIZEN
Deel dit artikel:

Recent nieuws