Gerechtshof bepaalt: doodzieke Amir mag niet naar huis

De ongeneeslijke zieke Amir Mouradi mag voorlopig niet terug naar huis. Dat heeft het gerechtshof in Leeuwarden woensdag bepaald. De ouders van de jongen hadden een zaak aangespannen tegen zijn uithuisplaatsing.

De Raad voor de Kinderbescherming haalde het ongeneeslijk zieke jongetje op 7 september weg bij zijn ouders uit het AZC in Emmen.

Alleen nog bezoeken

De ouders zouden niet meer in staat zijn om hem goede medische zorg te verlenen. Amir, die verstandelijk beperkt is en een zeldzame stofwisselingsziekte heeft, werd opgenomen in een gehandicapteninstelling in Bedum.

Daarna is hij verplaatst naar het UMCG, waar zijn ouders hem weer kunnen bezoeken.

'Veelheid aan voorwaarden'

Er wordt gekeken of Amir bij ontslag uit het ziekenhuis naar de ouders in hun zelfstandige en voor de jongen aangepaste woning gaat. 'Aan deze thuisverpleging van Amir is echter nog een veelheid aan voorwaarden verbonden', aldus het hof.

'Buiten kijf is dat de ouders veel van Amir houden en het beste voor hem willen', aldus het gerechtshof.

Moeizame communcatie

'De communicatie en samenwerking tussen de ouders en de zorgprofessionals verloopt echter al geruime tijd uiterst moeizaam. De slechte beheersing door de ouders van de Nederlandse taal en hun beperkte kennis van hoe dingen in de (zorg)maatschappij in Nederland gaan spelen hierbij ook een rol. Deze omstandigheden verhinderen dat Amir de juiste (medische) zorg krijgt.'

Het is daarom volgens het hof in het belang van de verzorging en de opvoeding van Amir noodzakelijk de maatregel van uithuisplaatsing te laten voortduren.

Rauw op het dak

De beslissing van de rechter zal de ouders rauw op hun dak vallen. Met hulp van Humanitas hebben ze een huis toegewezen gekregen in de stad Groningen. Vorige week waren ze nog bezig met het aanpassen van het huis, zodat Amir daar in zou kunnen trekken.

Lees ook:

- Ouders zieke Amir (10) aan het klussen in afwachting van zijn thuiskomst
- Noord Vandaag: Ouders van Amir krijgen een huis in Stad
- Hof doet binnen twee weken uitspraak in zaak-Amir
- Ouders Amir vechten vrijdag bij Hof tegen uithuisplaatsing doodzieke zoon
- Doodzieke Amir herenigd met familie
- Doodzieke Amir (10) is naar UMCG gebracht

Meer over dit onderwerp:
GRONINGEN
Deel dit artikel:

Recent nieuws