Gedupeerden aardbevingen moeten langer wachten op duidelijkheid versterking

© RTV Noord
Huishoudens die gedupeerd zijn door de aardbevingen in het Groninger gasveld, zullen langer geduld moeten hebben voordat ze duidelijkheid krijgen over de aanpak van de versterking van hun woning.
In totaal ruim 3000 huishoudens in de kern van het aardbevingsgebied hebben daarover een brief gekregen. Het zijn huishoudens in de gemeenten Ten Boer, Appingedam, Delfzijl, Eemsmond, Slochteren en Loppersum.
Het gaat om bewoners van huizen die eind 2016 en in 2017 zijn geïnspecteerd. Ze hebben een brief gekregen van Hans Alders, de Nationaal Coördinator Groningen (NCG). Daarin meldt hij dat het Centrum Veilig Wonen (CVW) meer tijd nodig heeft voor het berekenen van de sterkte van de woningen.

Tegenstrijdige meningen

Normaal staat hier een half jaar voor. Maar het duurt langer, omdat bouwkundige experts het niet eens zijn met elkaar: 'Meer tijd is nodig omdat specialisten verschillende standpunten hebben over het versterken van vloeren, funderingen en de ondergrond. Hierover moet duidelijkheid komen. Ook zijn er op dit moment te weinig specialisten om te berekenen of versterking van uw (huur)woning nodig is', schrijft de NCG.
Er zijn op dit moment te weinig specialisten om te berekenen of versterking van uw woning nodig is
Hans Alders - Nationaal Coördinator Groningen

Vanaf 2018

In de brief belooft de NCG alles in het werk te stellen zo snel mogelijk voor duidelijkheid te zorgen, maar dat wordt niet eerder dan volgend jaar. Ook belooft hij te onderzoeken hoe verdere vertraging in de toekomst kan worden voorkomen.

Wél advies

De andere, ongeveer 1000 huishoudens van wie het huis in 2016 is geïnspecteerd, ontvangen tussen 1 november en 22 december wél een versterkingsadvies voor hun woning. Ook dit versterkingsadvies verschijnt ruim na de afgesproken tijd van zes maanden.