Groninger familiebedrijf Eldering viert 125-jarig bestaan

Het bouwbedrijf Eldering-De Vries in Hoogkerk viert vrijdag haar 125-jarig bestaan. Het familiebedrijf overleefde twee wereldoorlogen, economische recessies, ontelbare crisissen en veranderingen in de bouw.

In de jaren zestig van de vorige eeuw werkten er bij de aanleg van 'Plan Zuid' in Hoogkerk 150 mensen. Toen vorig jaar Rias Eldering, de vijfde generatie Eldering, het roer overnam had het bedrijf nog tien werknemers.

Ook architecten

Het bedrijf werd in 1892 opgericht door de timmerman-aannemer Cornelis Hermanus Eldering, die vanuit het Friese Suameer neerstreek in Hoogkerk. Dat was het begin van een familiebedrijf dat behalve aannemers ook architecten voortbracht.

Siep Eldering is de vierde generatie die in het bedrijf werkte. 'Onze familie had een bedrijf en daar zorgde je voor. Het was een automatisme dat je daar in kwam te werken. Wij zorgden voor een stuk werkgelegenheid in Hoogkerk en het was een eer om er voor te werken.'

Wij zorgden voor werkgelegenheid in Hoogkerk
Siep Eldering

Vorig jaar is de leiding van het bedrijf overgenomen door de vijfde generatie: Rias Eldering 'Gedrevenheid, trots, liefde voor het vak en naturlijk je moet er een gevoel voor hebben', zegt hij. 'Ik ben door mijn vader altijd al bij het bedrijf betrokken. Mijn eerste konijnenhok is ook in deze werkplaats gemaakt. Ik bend an ook heel trots om hier weer acte de présence te geven.

Ik ben altijd al betrokken geweest bij het bedrijf. Mijn eerste konijnenhok is hier ook gemaakt
Rias Eldering

Gaat weer goed

Het laatste jaar gaat het weer goed met het bedrijf, het personeelsbestand is al weer verdubbeld en overal in Stad en Ommeland wordt er weer door het bedrijf gebouwd en verbouwd. Het bedrijf heeft de naam van één van de venoten, De Vries, inmiddels laten vallen en gaat weer verder onder de oude naam: Eldering.

Meer over dit onderwerp:
economie GRONINGEN
Deel dit artikel:

Recent nieuws