De Noord 9 van zaterdag 14 oktober

De Noord 9 is de wekelijkse hitlijst van RTV Noord. In deze lijst vind je enkel Groninger muziek.

Surf naar www.rtvnoord.nl/noord9 voor de meest recente Noord 9 die elke zaterdag in het radioprogramma Café Martini bekend wordt gemaakt.

1. Orange Skyline - Hotel rooms
Dit liedje van Orange Skyline blijft niet onopgemerkt in het land! 'Hotel rooms' kun je niet alleen op Radio Noord horen, ook NPO Radio 2 en NPO 3FM hebben de Groningse band op de playlist staan. Na het bijwonen van een concert van Oasis een kleine tien jaar geleden, zijn de broers Niels en Stefan van der Wielen ervan overtuigd dat ze muziek willen maken. Ze halen jeugdvriend Mart Atema erbij en schaffen instrumenten aan. En dan begint het: in 2013 winnen ze de Groninger Popprijs en daarna spelen ze op bijna elk podium in Groningen. Ze zijn onder andere supportact voor de Kaiser Chiefs in de Oosterpoort, spelen op de mainstage tijdens het Bevrijdingsfestival en op de Nacht van de Kunst en Wetenschap. In de rest van het land spelen ze in het voorprogramma van Kensington in de Ziggo Dome, op Noorderslag, Concert at Sea en Parkpop. Het debuutalbum heet 'Things that I hide' heten en is in januari verschenen. Beluister 'Hotel rooms' op YouTube.

2. Edwin Jongedijk - Doe mist hier haildaal niks
Het komt van Edwin's derde album 'Holt & Stoal', dat in oktober vorig jaar is verschenen. Op het album staan tien Groningstalige liedjes. Het zijn allemaal vertalingen van songs die Edwin zelf mooi vindt en die hij graag aan anderen wil laten horen: liedjes van oa. Kris Kristofferson, Steve Earl en Fred Eaglesmith. Weemoed loopt als een rode draad door de liedjes, het kenmerkt volgens Edwin zijn stijl. Na 'As ik de kaans zol kriegen' uit mei 2011 en 'Mörn is t weer licht' uit november 2013 is 'Holt & stoal' Edwins derde solo-album. Naast collega Troebadoers Jan Henk de Groot en Alex Vissering doen ook andere bekende Groninger muzikanten mee op het album: oa. Martin Korthuis, Harry Niehof, Arjan van der Linde en Marlene Bakker leveren een bijdrage. Beluister 'Doe mist hier haildaal niks' op YouTube.

3. Lars Koehoorn - Closer to you
Lars Koehoorn komt uit Winschoten. Een paar jaar geleden begint hij met het zingen van volksrepertoire, maar nu legt hij zich toe op popliedjes. Hij werkt samen met producer Niels Lingbeek uit Eelde. In het voorjaar van 2013 verschijnt zijn eerste single 'Feeling alive': dat liedje is veel gedraaid op Radio Noord en haalt de Noord 19. Sinds 2015 is hij met verschillende liedjes te vinden in de Noord 9, oa. met 'We could have it all' (#7) en 'Lily of the Nile' (#4), 'Freedom' (#3) en 'Still waters run deep' (#1). Na 'Bring it on', het nummer dat 21 weken in de Noord 9 stond, komt Lars nu met een nieuwe single. Beluister 'Closer to you' op YouTube.

4. Fries Wolma - n Joar is zo veurbie
De naam van Fries Wolma is onlosmakelijk verbonden aan de band Zuver Scheerwol. Een groot deel van zijn leven -sinds de jaren '60- is hij gitarist van de Groninger beatband The Javelins geweest. Maar ook speelt hij in Ash-Tray, Reno & Frisby en Sundown. Die laatse band scoort een hit in 1976 met het liedje 'One morning in May'. Ook maakt Fries Wolma solo-cd's en schrijft en produceert hij muziek voor anderen (oa. Sijtse Scheeringa, Johan Raspe en de Askay Brothers). Eerder scoort hij solo een #1-hit in Groningen met 'Zummertied' en ook 'Noakend in de regen' scoorde hoog in de lijst. Tijd nu voor een eindejaarslied! Beluister Fries z'n single op Soundcloud.

5. Victors Village - Up in the trees
Victors Village is een vijfkoppige indiepop-band die vanuit Winschoten probeert de rest van Nederland te veroveren. Met invloeden als Keane, The Kooks en Coldplay gaat de band verder op het pad dat ze reeds bewandelden; stevige melancholische pop maken. De band speelde al op menig podium in Noord-Nederland. Ook hebben de mannen al gespeeld op festival Eurosonic. 'Up in the trees' gaat over tegenslagen incasseren en hier beter uit komen. Beluister 'Up in the trees' op YouTube.

6. Henk Wijngaard - Hoeveel kilometer
Henk Wijngaard is een begrip in de Nederlandse muziek. Als tiener kreeg hij een gitaar en begon hij met schrijven van liedjes. Hij werkte jarenlang als vrachtwagenchauffeur. Door mee te doen aan talentenjachten kreeg Wijngaard een contract bij platenmaatschappij Telstar en kon heel Nederland kennismaken met zijn muziek. Als sinds de jaren '70 van de vorige eeuw scoort hij hits: 'Met de vlam in de pijp', 'Ik heb een truck als m'n woning', Hé Suzie' en 'Meissie meissie' zijn liedjes die bijna iedereen kan meezingen. Vorige zomer is van Henk nog een nieuw album verschenen 'Hoe die zomer was'. Beluister 'Hoeveel kilometer' op YouTube.

7. Kevin Paré - Ready for me
Kevi Paré (1989) is geboren en getogen in de Stad. Als kleine jongen is hij al met muziek bezig. Op z'n zeventiende kiest hij ervoor om zijn droom na te jagen: zanger worden. Maakt hij in eerste instantie Nederlandstalige volksmuziek, in 2011 verlegt hij zijn koers naar popmuziek. Nog wel steeds in het Nederlands. Zijn recente single 'Deze is voor jou' levert hem niet alleen airplay bij Radio Noord op: ook andere radiozenders in het land pakken het liedje op. Kevin schopt het zelfs tot de playlist van de landelijke zender 100%NL. Ook deze nieuwe song 'Ready voor me' krijgt al direct volop airplay, onder andere bij Noord. Beluister 'Ready voor me' op YouTube.

8. Lucas & Gea - Ik geloof nog steeds in alles wat ik doe
Deze single van Lucas & Gea is sinds een paar weken uit, oa. op YouTube is hij te beluisteren. Het bijschrift ij de video is: 'Dit keer iets totaal anders dan dat jullie van ons gewend zijn. Enjoy!'. Het deuo uit Oude Pekela slaat een nieuwe weg in! Sinds de eeuwwisseling staan Lucas en Gea samen op het podium, hoewel ze al veel langer getrouwd zijn. Hun eerste hit is meteen een knallend succes: 'Steeds weer huil je' wordt in korte tijd het meest gedraaide nummer op Radio Noord. Van het album met dezelfde naam zijn tienduizenden exemplaren verkocht. Dit alles luidt een succesvolle carrière in met heel veel optredens, een theatertournee, tv-specials, een eigen reality-serie op TV Noord, een eigen platenlabel en veel hits. Eerdere noteringen van Lucas & Gea in de Noord 9 zijn 'Als ik je zie' (2015), 'Veranderd in een ander' (2016) en 'Ik gaf jou alles' (2016) en 'Ogen zeggen meer dan duizend woorden' (2016). Beluister 'Ik geloof nog steeds in alles wat ik doe' op YouTube.

9. Jan Henk de Groot - Vuurtje kieken
Het tweede Groningstalige album van Jan Henk de Groot heet 'Keunenk van Westerdaipstedale' dat oktober 2016 is verschenen. Het nummer 'Vuurtje kieken' is daarvan de derde single, na 'Bonney' (#1 in de Noord 9) en 'Evenwicht' (#1 in de noord 9). In het kleinste dorp van Groningen, Westerdiepsterdallen, heeft Jan Henk zichzelf vorig jaar twee weken opgesloten. 'Hier kan ik rustig werken en heb ik geen afleiding. Als ik hier ben kijk ik geen tv en heb ik geen last van anderen. Je hoort hier nog echt de wind', vertelt Jan Henk de Groot. Hij is twee weken te gast geweest bij Bonney Brattinga, de bewoner van één van de twee huizen die in het dorpje vlakbij Veendam te vinden zijn. Deze zomer heeft Jan Henk met tv-persoonlijkheid en DJ Arjen Lubach gewerkt aan een dancenummer.Beluister 'Vuurtje kieken' op YouTube.
Meer over dit onderwerp:
noord9 muziek radio ookopnoord
Deel dit artikel:

Recent nieuws