Extra vergunning moet misstanden kamerverhuur tegengaan

Wethouder Roeland van der Schaaf wil een extra vergunning invoeren die een pandjesbaas nodig heeft om kamers te verhuren. Op dit moment heeft een huurbaas alleen een zogenoemde onttrekkingsvergunning nodig, in de toekomst zal dat niet meer voldoende zijn.

Dat meldt de gemeente in een brief aan de gemeenteraad.

Optreden bij misstanden

Pandeigenaren hebben dus als het aan de wethouder ligt twee vergunningen nodig om kamers te kunnen verhuren aan bijvoorbeeld studenten.

Die tweede vergunning geeft de gemeente de kans om op te kunnen treden bij misstanden. Zonder die tweede vergunning is het verboden om kamers te verhuren.

Ook voor huidige verhuurders

Onder welke voorwaarde die tweede vergunning te verkrijgen is, is nog niet bekend. Op dit moment wordt gewerkt aan de voorwaarden van die vergunning.

Wel moeten alle kamerverhuurders die vergunning bemachtigen om kamers te blijven verhuren. Voor huidige kamerverhuurders geldt dat dus ook.

Bedreiging en intimidatie

De gemeente wil deze extra maatregel nemen omdat ze op dit moment niet kunnen optreden als er misstanden zoals te hoge huren, onterechte kosten, bedreiging en intimidatie van huurders zich voordoen.

Met de nieuwe vergunning, waarvan de voorwaarden dus nog niet bekend zijn, kunnen ze wel optreden. Ze zouden dan bijvoorbeeld de nieuw te vormen vergunning kunnen intrekken. Als die ingetrokken wordt betekent het einde verhaal voor de kamerverhuurder.

Ook bemiddelingsbureaus

Niet alleen kamereigenaren hebben die vergunning nodig, bemiddelingsbureaus ook. Volgens een woordvoerder van de gemeente kent Nederland de maatregel die Groningen wil nemen nog niet.

Woensdag houdt de Groninger gemeenteraad een spoeddebat over de misstanden in de kamerverhuursector.

Lees ook:

- 'De zoveelste keer dat we horen hoe huurders geïntimideerd worden'
- Sikkom-journalist doet aangifte tegen getrouwd ondernemersduo uit Stad
- Zo worden ontevreden huurders in Groningen bedonderd
- Wethouder over adviesbureaus: 'Dit zijn absurde praktijken'
- Dossier: Wonen in Stad

Meer over dit onderwerp:
Groningen-Stad woneninstad GRONINGEN
Deel dit artikel:

Recent nieuws