Proef met anoniem solliciteren in Stad zorgt niet voor grote verschillen

De proef van de gemeente Groningen met anoniem solliciteren heeft niet geleid tot meer werknemers 'met een migratie-achtergrond'. De gemeenteraad had gevraagd om zo'n experiment met anonieme sollicitatiebrieven, waarbij de naam van de sollicitant wordt weggelaten.
Dinsdag besloot de provincie Groningen ook een dergelijke proef te starten.

Te klein verschil

De stad Groningen heeft bij een deel van de vacatures de reacties geanonimiseerd (16 van de 42). Uiteindelijk zijn op deze functies negen mensen aangenomen met een Westers klinkende naam en één met een niet-Westerse naam. Bij de gewone vacatures zijn er alleen mensen aangenomen met een Westerse naam (23). Dit verschil is volgens de gemeente in percentages echter van te weinig betekenis.

Trots

Ook is volgens de gemeente gebleken dat sollicitanten niet altijd blij zijn met de anonimisering, omdat ze juist trots zijn op hun kennis en ervaring. Dit geldt ook voor mensen met een migratieachtergrond.

Hoger dan gemiddeld

Overigens blijkt uit de cijfers dat er in de eerste helft van dit jaar zeventig mensen bij de gemeente zijn aangenomen. Tien daarvan hadden een niet-Westerse migratie-achtergrond. Dat komt neer op 14,2 procent. Dat is relatief veel als je het vergelijkt met cijfers van het CBS. Daaruit blijkt dat 11.3% van de bevolking van de gemeente Groningen uit mensen met een niet-Westerse migratieachtergrond bestaat.