Van Keulen: 'Ik was niet als wethouder bij tabaksfabrikant'

Joost van Keulen heeft tabaksfabrikant BAT Niemeyer niet als wethouder van Groningen, maar als lid van de VVD bezocht. Dat laat Van Keulen weten in antwoord op vragen van de SP-fractie.
Van Keulen vindt niet dat hij het bezoek heeft verzwegen, omdat hij als VVD'er op bezoek was en niet als wethouder. Als hij als wethouder op bezoek was gegaan was hij gebonden aan de richtlijnen van de Wereldgezondheidsorganisatie en voormalig staatssecretaris Van Rijn.

Geen ambtelijk bezoek

Het bezoek aan de Groninger tabaksfabrikant was niet ambtelijk voorbereid en er waren ook geen ambtenaren bij het bezoek. Bij een regulier werkbezoek is dat wel het geval. Daarom ziet het college, en daarmee Van Keulen, zijn bezoek ook niet als een officieel werkbezoek. Wel was het een werbezoek van Erik Ziengs en Aukje de Vries, Tweede Kamerleden namens de VVD.

'Ik zou het op dezelfde manier weer doen'

'Het is spijkers op laag water zoeken wat hier gebeurt', vindt Van Keulen. 'Er is echt niks stiekems aan. Als het om lobbywerk gaat, dan moet je uitgebreid verslag doen. In dit geval niet. Ik sta volledig achter het rookontmoedigingsbeleid van de stad Groningen. De volgende keer zou ik het op precies dezelfde manier doen. Ik heb helemaal niks verzwegen, ik ben daar op bezoek geweest. Jongens, waar hebben we het over?'

Commotie

Had Van Keulen de commotie - een journalist die onderzoek doet naar banden tussen gemeenten en de tabaksindustrie bracht het bezoek naar buiten - dan helemaal niet moeten zien aankomen? Met een diepe zucht: 'Achteraf is het makkelijk praten. Nogmaals: er is niets onoorbaars gebeurd, er is niks verzwegen.'
Er is niets onoorbaars gebeurd, er is niks verzwegen
Joost van Keulen - wethouder Groningen

Laatste officiële werkbezoek

Verder blijkt uit de antwoorden op de SP-vragen dat de gemeente wel op de hoogte is van de richtlijnen die gelden voor een bezoek aan een tabaksfabrikant. Het laatste officiële werkbezoek was op 22 juni 2015. Daarbij waren Joost van Keulen en burgemeester Peter den Oudsten aanwezig.