NAM: 'Kans op beving van 4.0 bij Langelo'

© Goos de Boer/RTV Noord
Mogelijke aardbevingen rond de gasopslag in het Drentse Langelo hebben een kracht van maximaal tussen de 3.6 en 4.0 op de Schaal van Richter. Dat laat de NAM weten in een analyse van het Staatstoezicht op de Mijnen (SodM).
Het gasconcern voegt daar aan toe dat de veiligheid voor de omgeving niet in het geding is. 'Op basis hiervan verwacht de NAM dat het veiligheidsrisico feitelijk verwaarloosbaar is', concludeert het adviesorgaan.

Geen grote schades

Het gasconcern zegt dat er geen grote schades rond de gasopslag zijn te verwachten. 'In het ernstigste geval lichte, niet constructieve schade.'
De inmiddels vertrokken minister van Economische Zaken Henk Kamp wil de capaciteit van de Drentse gasopslag fors uit breiden. De gemeenten Leek en Noordenveld stapten daarop naar de Raad van State. Die heeft het besluit geschorst.
Er moet nu een nieuw besluit komen. Daarover moet het SodM vervolgens adviseren. In een tussentijdse analyse zet het adviesorgaan de ontwikkelingen op een rijtje. Daarin komt ook de visie van de NAM aan bod.

Bijna 100 schademeldingen

Omwonenden vechten al lange tijd voor erkenning van schade. Er zijn inmiddels 96 meldingen uit de directe omgeving van de gasopslag, maar de NAM komt niet over de brug.
Lambert Wolf van de actiegroep Steenbergen Barst! is zeer verbaasd over de mededelingen van de NAM in de analyse. Met name over de conclusie dat de maximale kracht van aardbevingen rond de gasopslag oploopt tot 4.0 op de Schaal van Richter

Heel vreemd

'Eerst was de boodschap dat hier helemaal geen risico op aardbevingen is. Toen werd het 1.5 en nu dit. En dan wordt ook nog beweerd dat de kans op schade verwaarloosbaar klein is. Dat is heel vreemd', vindt Wolf.
Eerst zou er geen risico op aardbevingen zijn. Toen werd het 1.5 en nu dit
Lambert Wolf - Actiegroep Steenbergen Barst!
De gemeente Noordenveld benadrukt in een recente brief aan Kamp en zijn opvolger Eric Wiebes dat er 'nog steeds veel onrust en onvrede bestaat over de afhandeling van eerdere schade'. Ze willen daarover een gesprek met de bewindsman.

Serieus genomen

De brief is onderschreven door de buurgemeente Leek en de provincies Groningen en Drenthe. Hierin wordt gepleit voor transparante en heldere communicatie. 'Waarmee de NAM en uw ministerie de inwoners het gevoel kunnen geven serieus genomen te worden.'
Het belang van de gasopslagen in Langelo en ook Grijpskerk en het Noord-Hollandse Bergermeer is groter geworden door het afbouwen van de gaswinning uit het Groningenveld. Om de leveringszekerheid aan buitenlandse afnemers veilig te stellen, is het nodig om een buffer aan Gronings gas te hebben.

Kind van de rekening

Noordenveld waarschuwt dat de omwonenden niet het kind van de rekening mogen worden. 'Wij begrijpen dat de gasopslag Langelo mogelijk een cruciale rol speelt voor de leveringszekerheid, maar het kan niet zo zijn dat problemen zich gaan verplaatsen.'
Het kan niet zo zijn dat problemen zich gaan verplaatsen
Gemeente Noordenveld
De gemeenten Leek en Noordenveld en de beide provincies voelen weinig voor het opvoeren van de productie naar de gewenste zeven miljard kuub per jaar. Ze laten weten niet mee te willen werken 'aan commercieel gebruik van de gasopslag'. 
Het is nog onduidelijk wanneer het ministerie van Economische Zaken en Klimaat met een nieuw voorstel voor uitbreiding van de gasopslag bij Langelo op de proppen komt.